Bevezető

“Túl kell lépnünk azon a logikán, hogy érzékenynek tűnjünk a probléma iránt, ugyanakkor ne legyen bátorságunk érdemi változtatásokat végrehajtani.”

Ferenc pápa, Laudate deum 56.

Hogyan álljunk neki ezeknek a változtatásoknak? Mire figyeljünk? Mit tegyünk és hogyan? Ezen az oldalon igyekszünk tematikusan gyakorlatias segítséget nyújtani ahhoz, hogy közösségeinkkel minél többet tehessünk a teremtett világunkért. Az oldal célja, hogy közérthető mégis alapos áttekintést adjon a különböző problématerületekhez kapcsolódóan arról, milyen kihívásokkal állunk szemben, milyen káros beidegződéseket kell megváltoztatnunk, mik és miért megoldandó feladatok, és hogyan tudunk hatásos cselekedeteket megvalósítani mi magunk a saját közösségeinkben az adott területen.

Az oldalon az Elmélet részben áttekintést találsz arról, hogyan is viszonyul az egyház a teremtett világ védelméhez, mi dolgunk van keresztényként az ökológiai válsággal, mit tehetünk egyénként és mit közösségünkben azért, hogy gondos gazdaként műveljük és őrizzük a teremtett világot.

A Gyakorlat menüpontból és a Kezdőlapról elérhető egyes témákhoz kapcsolódóan találhatsz az oldalon gondolatindító kérdéseket és közösségi foglalkozásokhoz is felhasználható szemléletformáló, tudásbővítő feladatsorokat is. Külön témacsoportban pedig kifejezetten szemléletformáló játékok gyűjteményét adjuk közre.

A Jó példák menüpont alatt az egyes témákhoz összegyűjtöttük már kipróbált cselekvési ötletek, akciók leírásait, helyi szervezők beszámolóit. Ha neked is van egy jó példád, nálatok is megvalósult már egy-egy jó gyakorlat, szívesen vesszük, ha megosztod velünk ezek leírását, hogy mások is meríthessenek ötleteket a tapasztalataitokból!

Jelenleg az oldal szerzői a hulladékmegelőzés, a hulladékkezelés és a körforgásos gazdaság témáit dolgozták fel. A jövőben ezeket szeretnénk majd bővíteni más témákhoz kapcsolódó gyakorlati információkkal és jó példák gyűjtésével..

Megszakítás