4. Élelmiszerpazarlás

Fotó: Derks24, Pixabay

Az élelmiszerpazarlás, ahogy már korábban is ismertettük, komoly környezetvédelmi, valamint társadalmi problémákat is okoz; rengeteg vizet, földterületet pazarolunk el azzal, hogy az amúgy is egyre szűkülő erőforrásokból megtermelt ételeket kidobjuk, ráadásul ezzel az üvegházhatású gázok termeléséhez is hozzájárulunk; egyes számítások szerint az élelmiszerlánc teljes környezeti terhelésének 15-16%-ért az élelmiszerpazarlás felel.1

Élelmiszerpazarlás számokban #

Fotó: photosforyou, Pixabay

Globálisan elmondható, hogy az élelmiszerek 1/3-a kerül a szemetesbe2, talán ez a legismertebb adat, ami először szembe jöhet velünk, ha elkezdünk érdeklődni a környezetbarát étkezés, ezen belül is az élelmiszerpazarlás csökkentése iránt. Ezt az egyharmadot azonban nagyon nehéz elképzelni, hiszen hatalmas mennyiségről van szó, de ha levetítjük mondjuk a vacsoránkra, ami három szendvicsből áll, máris sokkal egyszerűbb a képlet. Meghökkentő számokból azonban ezen az egy adaton túl sincs hiány, például csak az EU-ban 88 millió tonna élelmiszert pazarolnak el3, ami 1682 db Titanic súlyával egyezik meg.

Magyarországi adatok #

people walking on narrow pathway during daytime

Fotó: Julius Jansson, Unsplash

Itthon a NÉBIH eddig 2 alkalommal készített felmérést, melyben a résztvevők 1 hétig mérték a kidobott élelmiszerek – a szilárd élelmiszerek mellett a folyadékokt is – mennyiségét, a 2020-as eredmények szerint, ahogy már korábban is említettük, itthon átlagosan 65 kg élelmiszert dobunk ki fejenként évente, egy négy fős család kb. 50 ezer forint értékű élelmiszert dob ki – számításaik szerint – amelyet feleslegesen vásárolt meg.4
Az elpazarolt élelmiszerek listáján
  • első helyen a kész ételek állnak (13,9 kg),
  • ezt követik a zöldségek-gyümölcsök (5,9 kg),
  • majd szorosan mögötte a pékáruk (5,3 kg).5 

Vízpazarlás #

person on body of water

Fotó: Alex Perez, Unsplash

A kidobott élelmiszerekkel vizet is pazarolunk, amiből már a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy egyre kevesebb áll rendelkezésünkre, gondoljunk csak vissza 2022 nyarára. Az alapanyagaink, ételeink megtermeléséhez, feldolgozásához, elkészítéséhez is vízre van szükség, az így elhasznált vízmennyiséget nevezzük az élelmiszerek vízlábnyomának. Természetesen a kidobott élelmiszereknek is van vízlábnyoma, méghozzá nem is kicsi; 250 köbméter vizet pazarolunk el az el nem fogyasztott ételekre, ezt így nehéz elképzelni, ugye? Képzeljük el a Balaton vízmennyiségét és szorozzuk meg százharminccal; ennyi vizet pazarolunk el az élelmiszerek elpocséklásával.

Termőterület #

bokeh photography of person carrying soil

Fotó: Gabriel Jimenez, Unsplash

Az élelmiszereinket meg is kell termelni valahol, amihez földterületre van szükség, ebből is jócskán pazarolunk, amikor ételt dobunk a kukába; a Föld mezőgazdasági területeinek 30%-án az elpazarolt élelmiszereket termeljük. 6 

Karbonlábnyom #

Fotó: Matthias Heyde, Unsplash

A kidobott élelmiszereknek nagy a karbonlábnyoma is; 3.3 gigatonna széndioxid kibocsátást eredményez, ez a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának körülbelül a 8%-át jelenti.

Társadalmi vetület #

Fotó: billycm, Pixabay

Ráadásul, ha mindez a rengeteg sokkoló adat nem lenne elég, még itt van az ételpazarlás társadalmi vetülete is. Miközben a „fejlett” országok pazarolnak, a Food Aid Foundation adatai szerint a világon kilencből egy ember, 821 millió ember nem jut megfelelő élelmiszerhez, hajtja éhesen álomra a fejét7, és sajnos ahhoz, hogy alultáplált, éhező embereket találjunk nem kell messzire mennünk, nem csak a „fejlődő” országok problémája ez.

 


 

  1. Silvia Scherhaufer és tsai: Environmental impacts of food waste in Europe. Waste Management, 2018, Vol. 77, 98.
  2.  FAO: Food Wastage Footprint – Impacts on Natural Resources – Summary report, 2013
  3. The state of Food Waste in Hungary – A report by the Agricultural Team of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands is Budapest, Hungary, 2018
  4. https://maradeknelkul.hu/
  5. http://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2021/05/HU-Mib%C5%91l-mennyit-pazarolunk-2019-1.png
  6.  The state of Food Waste in Hungary, A report by the Agricultural Team of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands is Budapest, Hungary, 2018
  7.  Food Aid Foundation: World Hunger Statistics 2020

 

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás