3. Környezettudatos étkeink közösségi rendezvényeken

vegetable salad

Fotó: Ella Olsson, Unsplash

Válasszunk helyi, nem messziről jövő alapanyagokat, olyan ételeket, amelyekhez nem kellenek távoli összetevők (pl. déli gyümölcsök helyett alma, körte, avokádókrém helyett padlizsánkrém, batátakrém, babkrém). Ha batyus vendégségre készülünk, lelkesítsük a résztvevőket akár idény és helyi alapanyagú kence- vagy sütiversennyel arra, hogy ők is figyelembe vegyék a teremtésvédelmi szempontokat az ételkészítésnél.

Válasszunk helyi szolgáltatót az ételek beszállítójának, ha lehet, egyeztessük vele akár teremtéstudatos szempontok szerint is a rendelésünket.

Amit lehet, próbáljuk termelőtől beszerezni (pl. szendvicsekhez zöldségek, felvágottak, sajtok; gyümölcsök, italok, nassolnivalók). A legtöbb esetben így elkerülhetjük a csomagoló anyagok nagy részét, ráadásul közvetlenül is meghatározhatjuk az ételek előállításának módját.

Támogassuk a helyi közösség termelő tagjait azzal, hogy tőlük vásárolunk – például házi lekvárt, mézet, gyümölcsöt, csokit (ezt mértékkel, ünnepek alkalmával), szörpöt, stb. Ezzel a helyi gazdaság erősítésébe fektetünk be. Akár még bizományba is kaphatunk alapanyagokat, amiket bizonyos esetekben, ha nem került felhasználásra, akár vissza is vehet a termelő. Ezzel is csökkentjük a pazarlást, az élelmiszerhulladékot.

Vegyük figyelembe a szezonális zöldség- és gyümölcskínálatot. Ebben idénynövény táblázatok segíthet bennünket. A szezonális termények előállítása ugyanis mindig kedvezőbb környezetileg, mint ha melegházban termett vagy messziről hozzánk érkező alapanyagokat választanánk.

Kérjük a közösség tagjait is, hogy a maguk készítette, általuk hozott ételek esetében is igyekezzenek figyelembe venni a környezetkímélőbb alapanyagokat:

– kerüljék a kakaót, csokoládét, kávét;

– hozzanak otthon termett gyümölcsöt, saját befőttet, lekvárt;

– készítsenek idénynövényekből húsmentes finomságokat;

– válasszanak hazai, lehetőleg közvetlenül a termelőtől beszerzett alapanyagokat;

– ne csomagolják egyszerhasználatos anyagokba az ételeket!

Aki nem tud főzni, sütni (akár csak az időhiány miatt), hozzon befőttet, szörpöt, italt, gyümölcsöt, olyan dolgokat, amivel kevés dolog van, de elfogy vagy eltartható a következő alkalomig is. Ebben az esetben is figyeljünk a csomagolásra!

Főzzünk közösen! A menü megtervezésekor vegyük figyelembe a környezetkímélő alapanyagok szempontjait, használjunk csomagolásmentes alapanyagokat, példát mutatva ezzel is a közösségnek.

 

További rendezvény-hulladékmentesítési tippeket ITT találsz.

Updated on 2023.10.10.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Jopelda A Level Film Vetitese Csaladi Korben 3

A levél című film vetítése családi körben

A levél című filmet vetítettem le közvetlen családi közösségemben „teszt” jelleggel, kiváncsian várva a résztvevők – nem elkötelezett „zöldek”, de normális világképű, katolikus, környezetük iránt felelős emberek – véleményét, hozzáállását. A program elején bemutattam a

Tovább olvasom »
Jopelda Barossi Rovarhotel 4

Barossi Rovarhotel

Plébániánk kertjében rovarhotelt alkottunk, megismerve a sokféle alapanyag más-más rovarok számára jelentő hasznát, újrahasznosíthattunk lomnak tűnő tárgyakat, plébániánk közösségét szólítottuk meg a programmal. Rovarhotelek hasznáról, készítéséről, elhelyezéséről itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rovarhotel  

Tovább olvasom »
Jopelda Csaladi Delutan A Termeszetben 5

Családi délután a természetben szemétszedéssel

Családi kezdeményezés keretében sikerült egy délutánt a természetben eltölteni szemétszedéssel. Máriapócs nemzeti kegyhelyre utaztunk el, ahol a környéken kialakított „8 Boldogság” zarándokútját jártuk végig, azonban nem kifejezetten lelki élményeket keresve (illetve, ez hamis állítás, mert

Tovább olvasom »
Megszakítás