6. Bővebben a társadalmi fenntarthatóságról

woman in black shirt covering face with hands

Fotó: Joeyy Lee, UnsplashA társadalom jelen formájú működése nem tartható fenn. A cikkben is leírtakat bővebben az alábbi táblázat foglalja össze.

 

Természetes rendszer Társadalmi rendszer
Energia forrása Rendszeren kívüli: napsugárzás Rendszeren belüli: fosszilis források
Energia fajtája Folyton áramló, megújul Egyszer képződött lerakat, nem újul meg*
A megnövekedett entrópia helye a rendszerhez képest Kikerül a világűrbe**, a hulladék más rendszer kiinduló nyersanyaga A hősugárzás részben a rendszerben marad és a hulladék is***
A rendszer nyitottsága Nyitott: energia beáramlás, entrópia kiáramlás Zárt: energia belső lerakatból, entrópia helyben maradva nő.
A rendszer összes entrópiája Nem nő**
Hajtóerő Maximális teljesítmény elve Maximális teljesítmény elve

Táblázat. A természetes és a társadalmi rendszer összevetése.

Túlnyomó részt.

*Azon az időskálán, ahogy kimerítik

**A növények és állatok szervezetében belső energia-átalakító folyamatok zajlanak. Ennek egyik következménye az élőlények hősugárzása. Ez a hősugárzás jut az űrbe. A földi élőrendszer entrópiája emiatt nem nő.

***A széndioxid a légkörben, azaz a rendszeren belül marad, továbbá a felhalmozódott szemét is, mert más társadalmi rendszer alig használja újra. 

A táblázatból látható, hogy a társadalmi rendszer akkor lenne fenntartható, ha 

  • arra a megújuló forrásra támaszkodna, amelyre a természet is, azaz a Napból érkező energiaáramlásra (külső energiaáramlás belső energia lerakat helyett)
  • az egyes részrendszerek működése során felhalmozódó hulladék más részrendszerek nyersanyaga lenne, mint a természetes rendszerekben (zárt anyagforgalom hulladékképzés helyett)
  • az entrópia növekmény a világűrbe távozna hő formájában, mint a természetes rendszerek esetén (nyitott rendszer zárt rendszer helyett)

    fenti szövegrész átvétel Balázs – Hetesi: Ember és természet fenntartható holisztikus rendszerben c. cikkéből (2012, in: A fenntartható fejlődés holisztikus megközelítése. MPNSZ kiadvány, Budapest 2012)

Updated on 2023.10.22.
Mennyire tetszett a tartalom?
Megszakítás