7. A Kék Gazdaságról röviden

A kék gazdaság célja, hogy a kék bolygó számára egy olyan gazdaságot hozzanak létre, ahol az alap az ökológiai rendszerek, és az arra szervesen felépülő gazdaság lesz majd kék gazdaság. Az elmélet mögötti racionalitás az, hogy fizikai szinten mindenben függünk az ökológiai rendszerektől. Perman szerint a természet négy fontos szolgáltatást nyújt az ember számára:

  1. biztosítja a nyersanyagokat,
  2. az energiaforrásokat (nap, szél),
  3. elnyeli és feldolgozza az általunk termelt hulladékot és
  4. a jó érzés, regenerálódás forrása is (amenity service).

További nagyon fontos elem, hogy a természeti rendszerek sokszor több millió éves, garantáltan jól működő rendszerek, tehát az általuk alkalmazott megoldásokban meg lehet bízni. Amennyiben az ökológiai rendszerek erőforrásait használjuk, úgy nem merítjük ki azokat, hanem folytatólagosan rendelkezésre állnak . A kék gazdaság innovációi közé azokat számítjuk, amelyek tudományos alapokon állnak, tehát mindenki számára bizonyítottan működőképesek lehetnek. A Kék Gazdaság, mint rendszer meghaladja a körfolyamatos gazdaság működését, mert nem kizárólag a hulladékmentes működésre koncentrál, hanem az összetettség növelésére is, amely összhangban van a maximális teljesítmény elvével és a környezeti fenntarthatóság entrópia-alapú meghatározásával is.

A kék gazdaság néhány fontos alapelve a következő:

  • A megoldások elsősorban a fizika törvényein alapulnak. A fő tényezők a helyben uralkodó nyomás- és hőmérsékleti viszonyok. 
  • A természeti rendszerek veszteség nélkül áramoltatják a tápanyagokat és az anyagot, valamint minimális veszteséggel kaszkádolják az energiát. Minden melléktermék egy új termék forrása.
  • A természet gazdag biodiverzitása néhány fajból alakult ki. A gazdagság diverzitást jelent, az ipari standardizáció ennek az ellentéte.
  • A természet csak azzal dolgozik, ami helyben elérhető. A fenntartható üzleti vállalkozások nem csak a helyi erőforrásokból táplálkoznak, hanem a helyi kultúrából és a hagyományokból is.
  • A természet biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését, ami az elegendőből a bőségbe vált át. A jelenlegi gazdasági modellünk a szűkösségből indul ki, mint a termelés és a fogyasztás alapvető jellemzője.

Fotó: GDJ, Unsplash

A fenti alapelvekből látható, hogy a kék gazdaság az ökológiai rendszerekre épít, amelyek már kifinomult „technológiák”: evolutív, a természeti törvényeknek megfelelő fejlődés eredményei. A kék gazdaságban a helyi adottságokat hatékonyan és harmonikusan használják fel. Ebből következően fontos szerepe lehet például azokban az iparágakban, amelyek kinyerik a környezetből az erőforrásokat, mint például halászat, mezőgazdaság. Ezen kívül a természet mintájára tervezett ipari megoldások is kék gazdaság típusú megoldások, mint például a szúnyog szívókájának mintájára tervezett injekciós tű. További kék gazdaság megoldási lehetőségek rejlenek a hulladéknak a természetbe való visszaengedése során annak minél tovább történő feldolgozásában.

brown mosquito

Fotó: Егор Камелев, Unsplash

Fotó: Raghavendra V., Unsplash

 

Updated on 2023.10.22.
Mennyire tetszett a tartalom?
Megszakítás