Teremtésvédelmi délután Tiszaalpáron

2023. május 27-én teremtésvédelmi délutánt szerveztünk az Áldott Légy Teremtésvédelmi Egyesülettel, melynek alapító elnöke vagyok. A programot én találtam ki és szerveztem meg, több tagunk a lebonyolításban segített.

14 órától kezdtünk gyülekezni a meghirdetett helyszínen, egyesületünk székhelyén, mely a falu szélén, a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Alpári-rét szomszédságában fekszik. Összesen 19-en jöttünk össze, ebből 11 gyerek és 8 felnőtt. A felnőttek közül öten egyesületünk tagjai, a többiek évente rendszeresen megrendezett teremtésvédelmi- és hittan táborunk résztvevői és családjai, többnyire hátrányos helyzetű családok, két gyermek mentálisan enyhén sérült. Szerettünk volna olyan embereket is bevonzani a rendezvényre, akik még nem ismernek minket, de ebből a szempontból nagyon kedvezőtlen volt az időpont, hiszen gyereknap és hosszúhétvége miatt számos rendezvény volt a településen és a környéken.

Először tartottam egy kb. 25 perces előadást arról, hogy mi a teremtésvédelem, miben különbözik a természetvédelemtől és környezetvédelemtől. Az előadás fő hangsúlya azon volt, hogy a teremtés Isten műalkotása, amit az embernek ajándékba adott és rábízott.

Ezt követően nekiláttunk a paprikáskrumpli előkészítésének, amelyben majdnem mindenki részt vett. Amikor már a tűzön rotyogott az étel, legtöbben felkerekedtünk, és lesétáltunk a védett, nemzeti parki terület részét alkotó Tőzegbányatóhoz, hogy megvizsgáljuk, milyen élőlények élnek a vízben számunkra szinte láthatatlanul. Ehhez hosszú botra szerelt teaszűrőket, használt műanyag dobozokat és kanalakat vettünk igénybe. A gyerekek az első pillanatokban csalódottak voltak, hogy semmit nem találnak, mígnem „”ráállt”” a szemük az aprócska élőlényekre. Kiderült, hogy rengeteg állat került a szűrőinkbe: többféle szitakötő-, árvaszúnyog-, kérész- és légylárva, keringőbogarak, törpe vízipoloska, hanyattúszópoloska, csíkpoloska, kétféle vízicsiga, egy picike kagyló, sőt igen kicsiny halivadékok is.

Körülbelül egy órát sétáltunk és „vadásztunk”, majd visszaérve kötetlen beszélgetés után megvacsoráztunk (az összes paprikáskrumpli elfogyott), és fél 7 körül hazaindultunk. A szervezés során odafigyeltünk arra, hogy lehetőleg hulladékmentes legyen az esemény, ezért nem vettünk üdítőitalokat, ásványvizet, hanem limonádét és bodzaszörpöt készítettünk, a paprikáskrumpli hozzávalóinak vásárlása során is a zöldségesbe, húsboltba használt nejlonzacskót, tojástartót vittem. Terv szerint lett volna egy beszélgetés is a hulladékcsökkentésről, de erre végül nem volt idő. A megmaradt krumplit, tojást, hagymát odaadtuk a legrászorultabb családnak.

Updated on 2023.08.09.
Mennyire tetszett a tartalom?
Megszakítás