Kerékpártúra a Jeli Arborétumba

Szoros egységben minden, ami létezik (LS11) – Gróf Ambrózy-Migazzi István kertjében, Jeliben

A környékünk egyik népszerű turisztikai helye a Jeli Arborétum. Különösen ilyenkor májusban, rododendronvirágzás idején. A kert meglátogatása önmagában egy természetben végzett séta, rácsodálkozás a természet szépségeire.

A falunktól való távolsága – kb. 10 km – lehetővé teszi, hogy egy alap biciklitudással is el lehessen indulni. Nem kell mindenhova autóval menni…

A maga idejében „teremtésvédő” Gróf Ambrózy-Migazzi István, a kert alapítójának bemutatása a biciklitúrán részt vevők számára, (e helyen is megérdemli, hogy emlékezzünk rá) halála 90. évfordulóján.
A Laudato si’ enciklikából a 11. pontban olvasott: „szoros egységben vagyunk mindennel, ami létezik” gondolatot szerettem volna bemutatni Ambrózy gróf kertjében és kertje segítségével. A kertben járva nemcsak a rododendronok különleges színeit, formáit, illatát vegyük észre, hanem a kertész zsenialitását is.

A kert sikerének titka a növények együttélésének tudománya. Tanulmányozta és megtanulta, hogy mely növény melyik társaságában érzi jól magát. Ennek ismeretében a növényeket kertjében úgy társította, hogy kölcsönösen nyújtani tudják egymásnak az életben maradásukhoz szükséges feltételeket.

Korát megelőzve már 1916-ban foglalkozik a madárvédelemmel, Jeliben a sok látogató ellenére is hallható madárdal.

A túrára a személyes megszólítás mellett plakát és facebook esemény is invitált.

Az április 29-én falunkat is ért szupercellás vihar jégverése után nem nagyon kellett a teremtésvédelem fontosságát bizonyítani.
Egy heti hideg-esős-szeles idő után igazi kiránduló időben, napsütésben tettünk meg 2×10 km-t kerékpárrall, majd az arborétumban még – szinte észrevétlenül – 10 km-t gyalogosan, gyönyörű természeti környezetben.

Mint minden túránkon, ezen is összeszedtük az utunkba eső szemetet. Az arborétum aznapi látogatóit dicsérendő, alig találtunk.
További alkalmakat tervezünk…

Updated on 2023.08.11.
Mennyire tetszett a tartalom?
Megszakítás