– Kerti hulladékok: fű, virág, levél, nyesedékek
– Ételkészítésből származó hulladékok: mindenféle szár, magház, héj, mag, tojáshéj, kávézacc, teafű. A citrusfélék sem veszélyesek, de ültetvényes termelésük és szállításuk környezetterhelő mivolta miatt kerüljük gyakori fogyasztásukat.
– Ételmaradékok: Természetesen törekedjük ezen maradékok minimalizálására. Állati eredetű ételek kis mennyiségben a növényi anyagokhoz keverve akkor komposztálandók, ha odafigyelve zajlik az érési folyamat, máskülönben rágcsálók megjelenésére számíthatunk.
– Néhány tisztán fából, bambuszból, egyéb növényi alapanyagból, illetve papírból készült használati tárgy, illetve maradéka: fogpiszkáló, ceruzahegyezék, bambuszfogkefe, papírtányér, luffaszivacs, pamutrongy komposztálható.
– Papíranyagok, amelyeket papírként nem lehet újrahasznosítani: papírzsebkendő, szalvéta, zsíros papírzacskó, szilikonmentes sütőpapír kis mennyiségben szintén a komposzthalomra dobható. Papírzsebkendők kapcsán nem kell tartanunk a fertőzéstől, hiszen a bomlási folyamat hőfoka ártalmatlanít minden kórokozót. Törekedjünk vegyszermentes anyagok használatára, habár manapság amúgy is szigorú szabályok biztosítják bőrünk védelmét.
– Kerüljük ugyanakkor az egyszerhasználatos papír-, fa- és lebomló műanyag tárgyak komposztdombra juttatását. Habár zömében komposztálhatók, előállításuk legtöbbször felesleges energiát igényel. Felesleges fogyasztást végzünk használatba vételükkor. Ne tegyük őket a komposztba, mert csak ipari körülmények között, hosszan tartó magas hőfokon bomlanak le hatékonyan. Részletek itt és itt olvashatóak.
– Semmit sem indokolt égetni. Erről részletesebben itt találni információt.
Ismereteid további finomításához “tápanyagokat” találhatsz itt:: Komposztálók szakácskönyve
Továbbá itt: Komposzt specialitások
A bejegyzés a „Szervesanyag körforgás és komposztálás családban és közösségben” cikkhez kapcsolódik.