Ablak a természetre

closed eye boy laying on brown maple leaves

Fotó: Annie Spratt, Unsplash

Közepes, 7 évesnél idősebbeknek, kb egy óra

 

Az erdő sosem-látott módon izgalmas, ha új szögből tekintesz rá. Ebben a játékban a földön fekvő gyerekek elmerülnek a ringatózó fakoronák, röpdöső madarak és a suttogó szél megfigyelésében. A lombozat résein át csöndes felhők kukucskálnak be erdei szobájukba. Mivel elrejtőztek és csöndben vannak, az állatok rendkívül közel merészkednek.

Szólítsd fel a gyerekeket, hogy feküdjenek le, és az égre tekintve kezdjenek a természet egészének részeként gondolni magukra. Miután mosolyogva engedélyt kértél, takard be minden gyerek testét avarral, ágakkal és fenyőtűkkel, csak a fejük maradjon szabadon. Érdemes a bátrabbakkal kezdeni, akik példát mutatnak. Olyan vastagon terítsd be őket, hogy úgy érezzék, benn vannak a föld alatt. Végül arcukra is tehetsz egy kevés levelet (legjobb a fenyőtű). Vigyázz, hogy csak tiszta anyagot használj, és az utolsó lépés előtt kérd meg őket, hogy csukják be a szemüket.

Mondd, hogy jelezni fogsz, ha fel kell kelniük: ez segít nekik abban, hogy hosszabb ideig nyugodtan feküdjenek. Természetesen még azelőtt kell jelezned, mielőtt nyugtalankodni kezdenének. Meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy húsz percet még nem találtak hosszúnak.

Ha nagy csoporttal dolgozol, legyél gyors, kérd meg a gyerekeket, hogy segítsenek betakarni egymást. Egy irányba haladjatok, távolodva az először betakartaktól. Mikor az elsők már felkeltek, tereld el őket azok közeléből, akik még élvezik az erdő csendjét. Az olyanokat, akik várható, hogy beszédükkel, mocorgásukkal zavarni fogják társaikat, a többiektől kicsit távolabb „temesd el”.

A gyerekek könnyebben elfogadják, hogy talajjal és levelekkel takarod be őket, ha közvetlenül előtte áshattak vagy négykézláb mászkálhattak az erdő talaján. Fontos az is, hogy előzetesen említést tégy azokról a bogarakról és más állatokról, melyek majd valószínűleg rájuk másznak. Ezt játékosan tedd! Engedd, hogy a gyerekek először játsszanak a különféle ízeltlábúakkal, engedjék azokat magukon mászkálni. Ez rendszerint nagy nevetés mellett szokott történni, ami segít, hogy a gyerekek megszabaduljanak korán beléjük nevelt előítéleteiktől, és elfogadják ezeket a csodálatos kis lényeket. Biztasd őket arra, hogy mozdulatlanul feküdjenek akkor is, ha az állatok rájuk másznak; kérd meg, hogy próbálják érezni, mit csinál rajtuk az állat, és erről majd számoljanak be társaiknak.

         Az Ablak a természetre játék során az erdőt saját szemén keresztül ismerjük meg.

(Joseph Cornell: Kézenfogva gyerekekkel a természetben. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület. 1998.)

További játékok ITT.

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás