Hulladék dobble

yellow red and blue lego blocks

Fotó: Christopher Paul High, Unsplash

A Dobble kártyajátékot akár ötféleképpen is játszhatjuk, és mindegyik hasonló elven működik: meg kell találnunk a lapkákon található azonos formákat.

Ez egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, ugyanis minden két kártyalapon csak egy közös kép van. A kártyák segítségével az észlelési képességeinket fejleszthetjük.

A játéknak számtalan különböző megjelenési formája lehetséges, hiszen mi is kialakíthatunk tetszésünknek megfelelő képekből Dobble-t. Így akár hulladékok képeiből is lehet készíteni, mint az alul látható link segítségével látható.

Alapjáték

Az alapjáték során az asztal közepére helyezünk két lapot, amiken meg kell találni az azonos formát – ezek teljesen ugyanúgy néznek ki, egyedül a méretükben térhetnek el. Aki előbb találja meg a közös képet, és annak nevét hangosan kimondja, megkapja a lapokat, és újakat csapunk fel. Aki a legtöbb párt gyűjti, az győz. Ha ezt begyakoroltuk, akkor kipróbálhatjuk a többi verziót is!

Torony

A játékosoknak osztunk egy-egy lapot, a többit egy pakliban az asztal közepére helyezzük, a legfelső lapot képpel felfelé. Mindenki egyszerre megfordítja a kártyáját, majd aki először rálel a középsőn és a sajátján található közös szimbólumra, megnyeri a kört. Ekkor a középen lévő lapot magához veszi, ráhelyezi a saját lapjára, így most már ezt a kártyát kell figyelnie. Középre új lapot csapunk fel, amit ismét a leggyorsabb vihet el. Amikor elfogynak középről a lapok, megnézzük, kinek a legmagasabb a tornya, ő nyerte a játékot.

Kút

A Kút játékban – a Toronnyal ellentétben – a cél, hogy mielőbb megszabaduljunk a lapjainktól. Ennek megfelelően a felállás is más: ezúttal egy lapot helyezünk képpel felfelé az asztal közepére, a többit pedig megkeverve, egyenlően szétosztjuk a játékosok között. Aki először fedezi fel a saját paklijának felső lapján és a középső lapon szereplő azonos szimbólumot, annak a kártyája középre kerül, így ehhez kell hasonlítani a kártyáinkat.

Forró krumpli

Ahogy a játék neve is mutatja, úgy szabadulunk meg a lapunktól, mintha az égetné a tenyerünket. Ebben a verzióban nincs pakli, egymás lapjain kell megtalálnunk az azonosságokat. Mindenkinek osszunk egy-egy lapot, fordítsuk meg egyszerre, és találjuk meg a közös képeket. Aki gyorsabb, az a saját lapját a másik kezébe teszi, így megszabadulva a „krumplitól”. Ajánlott előre meghatározni a körök számát, hiszen a játékban csak vesztes van – az a játékos, akinél a legtöbb lap összegyűlt.

Szerezd meg mind!

Tegyünk az asztal közepére egy lapot képpel felfelé, valamint köré annyi lapot képpel lefelé, ahány játékos játszik. Egyszerre fordítson fel mindenki egyet-egyet, majd indulhat a keresés! A cél, hogy minél több lapot gyűjtsünk be, amit úgy érhetünk el, ha megtaláljuk a középsővel közös szimbólumot.

Mérgezett alma

Ennek a játékmódnak azonos az előkészülete, mint a Torony esetén, ám itt az ellenfeleinknek adogatjuk a húzópakli lapjait. A feladatunk, hogy megtaláljuk a középső lap és bármely más játékos lapja közötti azonosságot, és az veszít, akinek a legmagasabb tornya lesz.

A Dobble akkor az igazi, ha minél többen játszunk vele, de két játékos esetén is nagyon élvezetes – egy igazi gyors, pörgős partijáték.

Hulladék-Dobble letöltése INNEN.

 

 

Más képekkel is készíthetünk Dobble-t:

Dobble játék készítése

 

(dr. Réffy Júlia, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyetesület tagja; játékszabály: https://www.egyszerbolt.hu/dobble-jatekszabaly

 

További játékok ITT.

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás