Felidézés

gray stones

Fotó: Deniz Altindas, Unsplash

Közepes, 5 évesek vagy idősebbek, két zsebkendőre lesz szükség, 15 perc

 

Ez a játék igen alkalmas arra, hogy felkeltse a gyermekek érdeklődését a kövek, növények és állatok iránt. Mielőtt a gyerekek összegyűlnének játszani, titokban szedj össze a közvetlen környéken tíz gyakran (sok példányban) előforduló természetes dolgot, pl. köveket, magokat, tobozokat, növényi részeket, állatokra utaló jeleket.  Rakd ki őket az egyik zsebkendőn és takard le a másikkal. Hívd közel a gyerekeket, és mondd meg nekik: „Itt a zsebkendő alatt tíz olyan természetes dolgot rejtettem el, melyek mind megtalálhatók a közelben. 25 másodpercre fel fogom emelni a zsebkendőt; igyekezzetek mindent jól megfigyelni és az emlékezetetekbe elraktározni.”

A 25 másodperces betekintés végeztével a gyerekek szétszóródnak, és mindenki maga próbálja összeszedni a bemutatott dolgok pontos másait. Öt perc keresés után hívd őket vissza. Megfelelő körítéssel húzd elő az egyes objektumot, mesélj mindegyikről valami érdekeset, majd kérdezd meg a gyerekeket, ki talált hozzá hasonlót.

A gyerekeket nagyon érdekel minden, amit mutatsz. Ha többször is eljátsszátok ezt a játékot, nagymértékben fokozódik koncentrációs képességük és fejlődik emlékezetük.

(Joseph Cornell: Kézenfogva gyerekekkel a természetben. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület. 1998.)

 

További játékok ITT.

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás