3. Környezettudatos étkeink közösségi rendezvényeken

vegetable salad

Fotó: Ella Olsson, Unsplash

Válasszunk helyi, nem messziről jövő alapanyagokat, olyan ételeket, amelyekhez nem kellenek távoli összetevők (pl. déli gyümölcsök helyett alma, körte, avokádókrém helyett padlizsánkrém, batátakrém, babkrém). Ha batyus vendégségre készülünk, lelkesítsük a résztvevőket akár idény és helyi alapanyagú kence- vagy sütiversennyel arra, hogy ők is figyelembe vegyék a teremtésvédelmi szempontokat az ételkészítésnél.

Válasszunk helyi szolgáltatót az ételek beszállítójának, ha lehet, egyeztessük vele akár teremtéstudatos szempontok szerint is a rendelésünket.

Amit lehet, próbáljuk termelőtől beszerezni (pl. szendvicsekhez zöldségek, felvágottak, sajtok; gyümölcsök, italok, nassolnivalók). A legtöbb esetben így elkerülhetjük a csomagoló anyagok nagy részét, ráadásul közvetlenül is meghatározhatjuk az ételek előállításának módját.

Támogassuk a helyi közösség termelő tagjait azzal, hogy tőlük vásárolunk – például házi lekvárt, mézet, gyümölcsöt, csokit (ezt mértékkel, ünnepek alkalmával), szörpöt, stb. Ezzel a helyi gazdaság erősítésébe fektetünk be. Akár még bizományba is kaphatunk alapanyagokat, amiket bizonyos esetekben, ha nem került felhasználásra, akár vissza is vehet a termelő. Ezzel is csökkentjük a pazarlást, az élelmiszerhulladékot.

Vegyük figyelembe a szezonális zöldség- és gyümölcskínálatot. Ebben idénynövény táblázatok segíthet bennünket. A szezonális termények előállítása ugyanis mindig kedvezőbb környezetileg, mint ha melegházban termett vagy messziről hozzánk érkező alapanyagokat választanánk.

Kérjük a közösség tagjait is, hogy a maguk készítette, általuk hozott ételek esetében is igyekezzenek figyelembe venni a környezetkímélőbb alapanyagokat:

– kerüljék a kakaót, csokoládét, kávét;

– hozzanak otthon termett gyümölcsöt, saját befőttet, lekvárt;

– készítsenek idénynövényekből húsmentes finomságokat;

– válasszanak hazai, lehetőleg közvetlenül a termelőtől beszerzett alapanyagokat;

– ne csomagolják egyszerhasználatos anyagokba az ételeket!

Aki nem tud főzni, sütni (akár csak az időhiány miatt), hozzon befőttet, szörpöt, italt, gyümölcsöt, olyan dolgokat, amivel kevés dolog van, de elfogy vagy eltartható a következő alkalomig is. Ebben az esetben is figyeljünk a csomagolásra!

Főzzünk közösen! A menü megtervezésekor vegyük figyelembe a környezetkímélő alapanyagok szempontjait, használjunk csomagolásmentes alapanyagokat, példát mutatva ezzel is a közösségnek.

 

További rendezvény-hulladékmentesítési tippeket ITT találsz.

Updated on 2023.10.10.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Jopelda Csaladi Delutan A Termeszetben 5

Családi délután a természetben szemétszedéssel

Családi kezdeményezés keretében sikerült egy délutánt a természetben eltölteni szemétszedéssel. Máriapócs nemzeti kegyhelyre utaztunk el, ahol a környéken kialakított „8 Boldogság” zarándokútját jártuk végig, azonban nem kifejezetten lelki élményeket keresve (illetve, ez hamis állítás, mert

Tovább olvasom »
Jopelda Ovni Es Nem Kizsakmanyolni 1

Óvni és nem kizsákmányolni

Előadást, egyfajta interaktív, tematikus beszélgetést tartottam. Munkatársak és keresztény körökből páran összefogtunk, és együtt elmentünk a csíksomlyói búcsúba. Készültem egy óravázlattal és előre megbeszéltük, hogy majd ezen a hétvégén az én előadásomat is beleépítjük a

Tovább olvasom »
Jopelda Teremtesvedelmi Est Filmvetitessel 1

Filmvetítéssel egybekötött teremtésvédelmi est

Megnéztük a Levél c. filmet, uána beszélgettünk róla. Bevontam a Naphimnusz Egyesület plébániánkhoz kapcsolódó tagjait. Kevesen voltunk, de nagyon jót beszélgettünk és több olyan ember is eljött, akivel a későbbiekben tudunk együtt dolgozni majd a

Tovább olvasom »
Megszakítás