1. A közlekedés hulladékcsökkentése I.

stop, sign, traffic sign
fotó: knerri61, Pixabay

 

„A városi élet minősége szorosan kapcsolódik a közlekedéshez, amely gyakran jelentős szenvedést okoz az embereknek.” (Ferenc pápa: Laudato si’. 153.)

 

A közlekedés és a “Föld sóhaja” #

 

aerial photography of interlocking freeways with travelling cars

fotó: Ed 259, Unsplash

A hulladéktermelésnek, környezetszennyezésnek vannak első pillantásra nagyon meglepő okai és megjelenési formái is. A PET-palack és a tiszai szennyezés összefüggése például eléggé magától értetődő, de a közlekedés hulladéktermelő vonatkozására, a levegő mikroműanyagtartalmára ritkán gondolunk. Autóink, hajóink, repülőink előállítása és működtetése – ideértve a roncsautókat, a gépjárműgumikat, akkumulátorokat, különféle vegyszereket, kenőanyagokat is – óriási mennyiségű hulladékot eredményez, aminek csak igen csekély hányadát tudjuk újrahasznosítani. A motorizált közlekedés hatalmas terhet és szennyezést jelent a környezetre. Sajnos vagy nem sajnos, de ezen a téren nyilvánvalóan az elektromos autók sincsenek előnyben a benzinesekhez képest.

 

A közlekedés és a „szegények sóhaja” #

„… sok város mérhetetlenül és szabályozatlanul megnövekedett, egészségre ártalmassá és élhetetlenné vált, de nemcsak a károsanyag-kibocsátás okozta környezetszennyezés, hanem a városi káosz, a közlekedési problémák, a vizuális és zajszennyezés miatt is. Számos város nem hatékonyan működő nagy struktúra, amely sok felesleges energiát és vizet fogyaszt. Vannak városrészek, amelyek bár nemrég épültek, zsúfoltak és rendezetlenek, elegendő zöldterület nélkül. Nem e bolygó lakóinak való, hogy egyre inkább betonnal, aszfalttal, üveggel és fémmel körülvéve éljenek, megfosztva a természettel való fizikai kapcsolattól.” (Ferenc Pápa: Laudato si’. 44.)

cars passing through north and south

fotó: Aleksandr Popov, Unsplash

 Sokan már ma is a modern városi élet elkerülhetetlen velejáróinak tekintik a zsúfoltságot, a gyakori közlekedési dugókat, a szennyezett levegőt. Pedig mindezek egyáltalán nem kötelező kellékei a városi létnek! Gondos várostervezéssel és az általános emberi szükségletek figyelembevételével Olvass utána! elkerülhető a városok egészségtelenné válása, gettósodása.  Ahogy a fenti Laudato Si’ idézetben a Szentatya is kifejti, a motorizált közlekedés rengeteg problémát okoz sok városban. Azon túl, hogy nyilvánvalóan szennyezi a környezetet, az egyéni autós közlekedés el is különíti a társadalom rétegeit, a csak autóval megközelíthető „jó környékeket” csak vagyonosabbak tudják megfizetni Olvasd el Ferenc pápa ide illő sorait! Ha egy város közlekedését kerékpáros- és gyalogosbarátra alakítjuk, akkor egyben a szegények sóhaját is meghalljuk, és a közlekedés demokratizálásával a városokat is demokratizálhatjuk, csökkenthetjük a gettósodást. 

people, walking, promenade

fotó: Surprising_Shots, Pixabay

 

Updated on 2023.11.05.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás