9. Közlekedés hulladékcsökkentése – Biciklis tévhitek 1.

“A lámpa ajánlott, de nem kötelező.” #

bicycle, lamp, light

fotó: wernerschnetzer, Pixabay

 Nem igaz, a világítás kerékpáron is kötelező. Az első és hátsó világítás talán a legfontosabb kerékpártartozék. Világítás hiányában éjszaka teljesen láthatatlan lehetsz. Az első világítás ugyanolyan fontos, mint a hátsó, hogy a szembejövők is lássanak bennünket. Ne csak koromsötétben használj lámpát, hanem már szürkülettől és rossz látási viszonyok között is!

A kötelező biciklis tartozékok listáját itt találod.

 

“Egy sör nem sör.” #

three black labeled bottle close-up photography

fotó: Camila Quintero Franco, Unsplash

A KRESZ szerint bizonyos esetekben lehet minimális mennyiségű alkoholt fogyasztani, de mi nem javasoljuk. Ha mégis iszol, tekerj lassan, a megszokottnál is óvatosabban. Tévhit, hogy a rendőrök a kerékpárosokat nem szondáztatják. De ne csak a bírság elkerülése miatt, hanem leginkább saját és mások biztonsága érdekében közlekedj mindig járművezetésre alkalmas állapotban és körültekintően.

 

 

“A járdán szabad biciklizni.” #

text

fotó: Tom Dick, Unsplash

Nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett. Járdázásról itt olvashatsz még.

 

“Egymás mellett is szabad kerékpározni.” #

A szerző saját felvétele.

Nem igaz, közúton általában nem szabad egymás mellett kerékpározni, csak önálló kerékpárúton ad erre lehetőséget a KRESZ.

 

 

 

“Bringával jó kutyát sétáltatni.” #

three man riding on bicycles together with litter of short-coated dogs

fotó: Rebekah Howell, Unsplash

A KRESZ viszont tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezess. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes, nem csak számodra, hanem a többi közlekedő, sőt, a kutyád számára is.

 

 

 

“Ha nincs rajtam sisak, megbüntet a rendőr.” #

fotó: Openverse

Bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározol. (A megengedett maximális sebesség ebben az esetben 50 km/h, de csak akkor, ha utast nem szállítasz. Részletesebben a sebességkorlátokról itt olvashatsz.)

Bukósisak viselése tehát az esetek többségében nem kötelező, de gyerekeknek és sportoláshoz ajánlott. Sisakviselésről részletesen Kisokos sisakokkal foglalkozó oldalán olvashatsz.

 

„Egyirányú utcában bárhol bringázhatok kétirányban.” #

grayscale photo of empty hallway

fotó: Andris Romanovskis, Unsplash

Nem igaz, a KRESZ ezt csak kiegészítő tábla esetén engedélyezi, lásd Hol szabad kerékpározni rész. Az engedélyezett esetekben is legyünk nagyon óvatosak, viszonylag új a szabály, sok gépjárművezető nem szokta még meg.

 

 

 

“A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező.” #

text

fotó: Dário Gomes, Unsplash

A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek. Sajnos vannak rosszul tervezett és épített kerékpárutak. Ezek használata sokszor veszélyes lehet, erről a Hogyan közlekedj rész Kerékpárutak fejezetében olvashatsz.

 

„Zebrán tilos kerékpározni” #

fotó: Bastien Nvs, Unsplash

A KRESZ nem tiltja, hogy átgurulj a zebrán. Elsőbbség viszont csak akkor jár neked, ha leszállsz és áttolod. A zebrán vigyázz a gyalogosokra, ezt pedig leszállva tudod leginkább megtenni. Az is előírás, hogy a zebrán nem veszélyeztetheted a gyalogosokat.  

Updated on 2023.10.24.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás