5. Élelmiszermentés: felhasználás, hulladékkezelés

1. Felhasználás #

person holding black frying pan

Fotó: Kevin McCutcheon, Unsplash

Főzés, étkezés során is akarva-akaratlanul termelünk zöld-, vagy élelmiszerhulladékot, azonban rengeteg lehetőség áll előttünk, ha szeretnénk ezt csökkenteni, amivel akár új konyhai technikákat és nagyon ízletes végeredményeket kapunk majd. Az élelmiszerhulladék csökkentésnek ez a pont a legkreatívabb része.

 • Használjuk fel a lehető legtöbb részét a zöldségeknek, gyümölcsöknek és az állatoknak, állati eredetű alapanyagoknak is. Erre jó pár éve nemzetközi gasztronómiai kezdeményezés is indult, ez a fülétől a farkáig, zöldségek esetében pedig a gyökerétől a leveléig elv. Nem kell azonban messzire mennünk ahhoz, hogy inspirációt gyűjtsünk; elég csak visszagondolnunk a hazai tradicionális konyhára, ahol a belsőségek is részét képezték az étkezésnek, vagy egy disznóvágásra, ahol a sertés minden része felhasználásra került. A zöldségek gyökerétől a leveléig felhasználása talán kevésbé hagyományos, ehhez azonban, az alábbiakon túl, számos ötletet találhatunk gasztrobloggereknél is.

  macro shot of vegetable lot

  Fotó: Dan Gold, Unsplash

 • A répa, cékla, burgonya jó alaposan megmosott héjából chipset készíthetünk, hagymával, zellerrel vagy a zeller szárával együtt → alaplevet készíthetünk belőle, amit krémlevesekhez, főzelékekhez rizottóhoz használhatunk.
 • Sok olyan zöldségnek is ehető a levele, amire nem is gondolunk; pl. például a retek, cékla, karalábé levelét is felhasználhatjuk → pestókhoz, tehetjük salátába, készíthetünk belőle levest, főzeléket, a karalábé levelét tölthetjük is.

  green lime

  Fotó: Alina Karpenko, Unsplash

 • A húsok kevésbé kedvelt részeit, valamint a csontokat – akár sütés után is – szintén használhatjuk alaplé készítéséhez.
 • Ha kevésbé friss zöldségünk vagy gyümölcsünk van, készítsünk egy krémlevest vagy turmixot belőle.
 • Ha sok maradt egy ételből, gondoljuk újra; rizsből lehet rizsgolyó, főzelékből krémleves, leveszöldségből és főtt húsból szendvicskrém, főtt krumpliból vagy krumplipüréből krumplis pogácsa, szikkadt kenyérből bundáskenyér, melegszendvics, vagy zsemlemorzsa és még sokáig folytathatnánk a sort, érdemes idősebb ismerősöket, rokonokat megkérdezni a maradékmentő praktikákról, biztos, hogy sok ötlettel szolgálnak majd.
 • Tartósítsuk, amit lehet; főzzünk lekvárt, befőttet, készítsünk savanyúságot, aszaljuk meg a gyümölcsöket, ezzel nemcsak az élelmiszerpazarlást csökkenthetjük, de a szezonális étkezést is támogatjuk.

  Fotó: silviarita, Pixabay

 • Adományozzuk el a maradékot, felesleget. Túl sok zöldség terem a kertben? Egy-egy családi ünnep után rajtunk maradt az ebéd nagy része? Biztosan találunk a környezetünkben valakit, akinek jól jönne a segítség, friss alapanyag vagy egy tál meleg étel vagy keressünk a közelünkben egy ételadomány dobozt.


2. Hulladékkezelés #

Fotó: Couleur, Pixabay

A háztartásokban keletkezett élelmiszerhulladéknak kb. a fele elkerülhető, vannak azonban olyan részek, helyzetek, amikor mindenképpen kidobásra kerül a sor, de mielőtt a szemetesbe dobnánk az ételt, gondoljuk végig, oda tudjuk-e adni esetleg az állatoknak, vagy van-e lehetőségünk komposztálni a zöldhulladékot! Komposztálni nem csak a kertünkben lehet, számos más lehetőség is létezik már.
 • Fontos, hogy ha még nem komposztálunk, tájékozódjunk róla, mi kerülhet a komposztba és mi nem. Erről a HUMUSZ nagyon hasznos összefoglalót készített.
 • Lakásban, beltéren is számos lehetőségünk van a komposztálásra; készíthetünk házilag gilisztakomposztot, beszerezhetünk egy „bokashi komposztot” vagy egy hazai kisvállalkozás agyagból készült komposztálóját is.
 • Ha nem szeretnénk beltéren komposztálni, nézzünk körül a környékünkön, hátha találunk egy közösségi komposztálót ahová bizonyos időközönként elvihetjük a zöldhulladékunkat. Ha nagyon meleg, párás a lakás, érdemes a komposztálni valót a teraszon vagy a hűtőben gyűjteni, így elkerülhetjük, hogy bepenészedjen.
dried leaves on ground beside wooden fence

Fotó: Edward Howell, Unsplash

Updated on 2023.11.01.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás