2. Csökkentsük a hulladékot rendezvényeinken!

Az esemény hirdetését igyekezzünk minél hulladékmentesebb eszközökkel megoldani. Csak a legszükségesebb mennyiségű plakátot, szórólapot készítsük el és tegyük ki. Az eseményt követően ezeket is szelektáljuk. Mielőtt költséges és alapanyagigényes hirdetési eszközöket készíttetünk vagy készítünk, gondoljuk át, hogy azokat újra lehet-e használni, végső esetben hasznosítani. Ha nem, akkor törekedjünk hulladékmentesebb megoldásokra (pl. újra festhető táblák készítése műanyag reklámtáblák helyett). Például egy rendszeresen megrendezett búcsúra érdemes lehet olyan tartalmú molinót készíttetni – ha mindenképp szükségesnek érezzük -, amit több évig is használhatunk. Használjuk ki az online hirdetés lehetőségét, tegyük közzé az eseményt a közösségi oldalakon, plébániai honlapon, levelezőlistákon. Éljünk az élőszavas kihirdetés – például mise után –, a közvetlen, személyes meghívás, a szóbeszéd lehetőségeivel.

breads on brown wooden shelf

Fotó: Vladimir Kudinov, Unsplash

Kerüljük az egyszer használatos, eldobható eszközök használatát. Poharak, evőeszközök, szívószálak, szalvéták, ételes dobozok, tollak, post-it-ek, lufik, a dekorációt rögzítő műanyag gyorskötözők… Rengeteg alkalommal használtuk őket eddig eseményeken, sok-sok zsáknyi szemetet láttunk belőlük képződni. A legtöbb esetben mind helyettesíthetőek tartós használatú eszközökkel. Ha lehetőségünk van, szerezzünk be ilyeneket vagy kölcsönözzünk, kérjünk kölcsön más közösségtől, használjunk ilyeneket közösen. Fontos, hogy ma már jogszabály sem enged forgalomba hozni sok mindenből műanyag eldobható eszközöket. Azonban az ezek kiváltására piacra dobott növényi alapú ún. bioműanyagok vagy a papír eszközök is rendkívül alapanyagpazarlóak, és más szempontokból sem igazán környezetbarát megoldások (lásd a szelektív hulladékgyűjtésről szóló alfejezetet).

A rendezvény hirdetésében jó előre kérjük a résztvevőket, hogy hozzanak kulacsot, poharat, tányért, evőeszközt magukkal. Ez tulajdonképpen a legegyszerűbb és leggazdaságosabb módja az egyszerhasználatos eszközök kiváltásának. Ráadásul a meghívottak ezáltal jobban és tudatosabban bevonhatóak a teremtéstudatosabb rendezvényen való együttműködésbe.

clear glass bottle beside orange juice in clear glass bottle

Fotó: Fernando Andrade, Unsplash

Kerüljük a nem visszaváltható és nem is újrahasználható csomagolású italokat, ételeket. Magyarországon sajnos nagyon kevés a visszaváltható csomagolás, de ahol csak lehet, törekedjünk rá, hogy a beszerzéseknél ilyet válasszunk. És gyűjtsük be és váltsuk is vissza az üvegeket! Ha nem megoldható a visszaváltható csomagolás, akkor válasszunk más, csomagolásmentes alternatívákat. Például palackozott ásványvíz helyett csapvíz kancsóban, visszaváltható, újratölthető szóda, ballonos víz, szörpök, gyümölcslevek (akár házi, akár visszaváltható üveges, végső esetben, nagyobb kiszerelésű), üveges szószok (a befőttes üvegek újrahasználhatóak, sőt van, ami vissza is váltható.

Csomagolásmentes vagy kevésbé csomagolt élelmiszereket kínáljunk és kérjünk a résztvevőktől. Akár alapanyagokról, akár feldolgozott ételekről van szó, a legtöbb dolog beszerezhető hulladék nélkül is. Csomagolásmentes boltból, piacról, pékségből, cukrászdából, a termelőtől, gyártótól beszerezve minimalizálhatjuk a csomagolási hulladékot. Batyus vendégség esetén is érdemes jelezni a résztvevők felé, hogy eldobható csomagolás helyett felcímkézett dobozokban, tálakban hozzák a hozzájárulásukat. (Érdemes lehet önkéntest felkérni, aki figyelemmel segítheti, hogy minden edény visszataláljon a gazdájához.) 

clear glass jars with green leaves

Fotó: Jasmin Sessler, Unsplash

A keletkező hulladékot szelektáljuk, erre teremtsünk lehetőséget a résztvevőknek is megfelelő gyűjtőedényekkel. Ehhez nem kell külön gyűjtőedényeket beszerezni, használjunk kiürült papírdobozokat, akár élelmiszeresvödröket a komposztálható hulladéknak. Fontos, hogy a hulladéktárolókat jól látható helyen és egyértelmű használati utasításokkal helyezzük el. Esetleg szóban is felhívhatjuk a résztvevők figyelmét a tudatos szelektálásra.

A zöld dekorációt (a “hétköznapi” templomit vagy akár a nagyobb ünnepek virágözönét), és minden más komposztálható szerves hulladékot gyűjtsük össze és komposztáljuk! Ha nincs (még) plébániai közösségi komposztálónk, biztosan van, aki haza tudja vinni a saját kerti komposztjába a zöldhulladékot (lásd a komposztálásról szóló alfejezetet). 

green plant on white and purple floral ceramic pot

Fotó: Lenka Dzurendova, Unsplash

Használjuk újra, amit lehet! Már az esemény szervezésekor érdemes végig gondolni, hogy milyen alapanyagok, eszközök maradhatnak meg az esemény után, amelyek egy következő eseménynél ismét használhatóak. A dekorációt, a megmaradt kellékeket, eszközöket, alapanyagokat gyűjtsük össze, gondoskodjunk a tárolásukról, így legközelebb már nem kell őket újra beszerezni..

Gondoljunk előre a maradékra! A szervezés során találjuk ki, mit kezdhetünk a megmaradt élelmiszerrel. Azokat szétoszthatjuk a résztvevők között, akik hazavihetik (akár saját edénybe, amit előre kérünk, hogy hozzanak, de tejfölösvödröket, befőttesüvegeket központilag is összekészíthetünk erre a célra). De az élelmiszereket akár el is adományozhatjuk segítő szervezeteknek (pl. Budapest Bike Maffia vagy közvetlenül helyi hajléktalanokat, rászorulókat segítő szervezetek, szociális intézmények). Ugyanerre érdemes figyelni, ha kézimunka-foglalkozást szervezünk és maradhat alapanyag, amit nem használunk fel sem az eseményen, sem később (óvodák, iskolák, idősotthonok lelkesen fogadhatják a kreatív alapanyagokat.

 

Ajándékozásnál figyeljünk az ajándékok csomagolására (Környezettudatos ajándékozás).

További rendezvény-hulladékmentesítési tippeket ITT találsz.

Az élelmiszerhulladék csökkentéséről és a pazarlásról TÖBBET ITT

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Jopelda Klimavaltozas

Klímaváltozás

Hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos gyerekeknek tartottam filmvetitést kettő alkalommal a klímaváltozásról, melyek közül az egyik Ferenc pápa, The Letter cimű filmje volt. A gyerekek a film megnézését követően kitöltötték a feladatlapot és elmondták meglátásaikat,

Tovább olvasom »
Jopelda Teremtesvedelmi Keresztut A Tisza Tonal 5

Teremtésvédelmi keresztút a Tisza-tónál

Teremtésvédelmi keresztutat jártunk. A tiszafüredi egyházközség tagjaiból, Plébános úrból, és a KÉSZ tagjaiból állt össze a csapatunk. A 2,5 órás séta alatt egyre jobban kibontakozott, hogy akik eljöttek fontosnak tartják a föld megóvását, az ökológiai

Tovább olvasom »
Jopelda Teremtesvedelmi Est Filmvetitessel 1

Filmvetítéssel egybekötött teremtésvédelmi est

Megnéztük a Levél c. filmet, uána beszélgettünk róla. Bevontam a Naphimnusz Egyesület plébániánkhoz kapcsolódó tagjait. Kevesen voltunk, de nagyon jót beszélgettünk és több olyan ember is eljött, akivel a későbbiekben tudunk együtt dolgozni majd a

Tovább olvasom »

Kerékpártúra a Jeli Arborétumba

Szoros egységben minden, ami létezik (LS11) – Gróf Ambrózy-Migazzi István kertjében, Jeliben A környékünk egyik népszerű turisztikai helye a Jeli Arborétum. Különösen ilyenkor májusban, rododendronvirágzás idején. A kert meglátogatása önmagában egy természetben végzett séta, rácsodálkozás

Tovább olvasom »
Megszakítás