1. Útmutató teremtéstudatos közösségi rendezvényekhez

Fotó: Kate Trysh, Unpslash

 

Egy jól működő, összetartó közösségben gyakori, hogy a tagok együtt ünnepelnek, imádkoznak, tanulnak, szórakoznak, stb. Ott, ahol sokan összegyűlnek, hosszabb-rövidebb időt töltenek együtt, jó eséllyel képződik hulladék. Főleg, ha vendéglátás is kapcsolódik az eseményhez. Poharak, evőeszközök, ételcsomagolások, szalvéták, jegyzetpapírok, dekoráció, egy-egy foglalkozás eszközeinek, alapanyagainak maradékai, ajándékcsomagolások, rövid életű reklámajándékok landolnak a rendezvény végén a szemetesben… De viszonylag rövid használat után feleslegessé válnak a plakátok, szórólapok, belépőjegyek is, amelyek egy-egy program gyakori tartozékai. De vajon szükségszerű, hogy például egy agapé – azaz szeretetvendégség, amelynek során közösségünket Krisztusban ünnepeljük és a legfőbb tanítást, az egymás iránti szeretetet gyakoroljuk – több zsáknyi szeméttel járjon együtt? Elképzelhetetlen úgy élményteli, tartalmas, jó rendezvényt szervezni, hogy a selejtezés kultúráját meghaladjuk?

Egyházközösségként, intézményi vagy más közösségként ünnepeinket, találkozási alkalmainkat, eseményeinket érdemes és lehetséges teremtéstudatosan, minél kisebb környezetterheléssel megrendezni. Ezzel egyrészt konkrétan is csökkenthetjük a közösségünk és a magunk környezetterhelését. Másrészt ezeken az alkalmakon példát is mutathatunk, ötleteket, inspirációt adhatunk a többi testvérünknek, hogy a hétköznapokban, az életük más területén miben változtathatnak, változtassanak. Egy-egy rendezvény kapcsán akár nagyon egyszerű lépésekkel, tudatosabb tervezéssel, a résztvevők aktívabb bevonásával nagy lépést tehetünk a zöldítés felé. Odafigyeléssel csökkenthetjük a keletkező hulladékot, a felhasznált energiát, támogathatjuk a helyi vállalkozásokat, miközben a közösségünket is erősítheti a teremtéstudatos ünneplés, együttlét. A teremtéstudatosabb rendezvények megvalósításához kétségkívül szükséges lehet az egyházközségi testvéreket tudatosan rugalmasságra, együttműködésre hívni, hiszen elsőre – és magyarázat nélkül – szokatlannak tűnhet számukra egy-egy hulladékcsökkentő megoldás (például hogy ők hozzanak magukkal poharat és evőeszközt, vagy hogy nincsenek palackozott üdítők vagy színes lufik egy eseményen). Ugyanakkor, ha bevonjuk a testvéreket a szervezésbe, ha nyitottan elmondjuk nekik, hogy a megszokottól eltérő megoldások mindannyiunk közös érdekét szolgálják, akkor ők is jobban átérezhetik a részvételük felelősségét, saját ötleteikkel gazdagíthatják, de hulladékszegényebbé is segíthetik a rendezvényt.

Miben, hogyan zöldíthetjük tehát a rendezvényeinket? Milyen területeken mit tehetünk? Összegyűjtöttünk sok-sok javaslatot amire érdemes odafigyelni egy-egy esemény szervezése során.

Updated on 2023.11.05.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Jopelda Csaladi Delutan A Termeszetben 5

Családi délután a természetben szemétszedéssel

Családi kezdeményezés keretében sikerült egy délutánt a természetben eltölteni szemétszedéssel. Máriapócs nemzeti kegyhelyre utaztunk el, ahol a környéken kialakított „8 Boldogság” zarándokútját jártuk végig, azonban nem kifejezetten lelki élményeket keresve (illetve, ez hamis állítás, mert

Tovább olvasom »
Jopelda A Level Film Vetitese Csaladi Korben 3

A levél című film vetítése családi körben

A levél című filmet vetítettem le közvetlen családi közösségemben „teszt” jelleggel, kiváncsian várva a résztvevők – nem elkötelezett „zöldek”, de normális világképű, katolikus, környezetük iránt felelős emberek – véleményét, hozzáállását. A program elején bemutattam a

Tovább olvasom »
Jopelda Zanyatabor 5

Zanyatábor

Az a célom, hogy a táboraim során megismertessem a gyermekekkel a teremtett világ szépségeit, ráébreszteni arra őket, hogy felelősek vagyunk a ránk bízott világért és teremtményeiért, és az egyszerűbb, környezettudatos életmóddal sokat tehetünk mi is.

Tovább olvasom »
Megszakítás