2. Közösségi vásárlás: Ördögtől való-e a profit?    

Fotó: Towfiqu barbhuiya, Unsplash

Az üzlet több mint profit – mondja az Érték Megőrző Üzleti Hálózat  jelmondata, amiben benne van az emberközpontú gazdaság hangsúlyozása. (ÉrMe: olyan vállalkozók, vezetők, az üzleti élet, gazdaság olyan szereplőinek a hálózata, akik keresztényként fontosnak tartják Krisztus követését a személyes életükben, és a hitükből fakadó elvek mentén próbálják vezetni a rájuk bízottakat és alakítani a vállalkozásukat)

De benne van az is, hogy a profit is szükséges az üzlethez. Fontos azt is tudatosítani, hogy a profit nem ördögtől való. Sőt. Ez az emberközpontú gazdaságnak is a “kenőolaja”. Ez teszi lehetővé a rugalmasságot, az alkalmazkodást a nehezebb időkhöz, a hosszú távú munkahelyteremtést, az újabb dolgok kifejlesztését, a szolidaritást a rászorulókkal. A fontos, hogy ne váljon minden más szempont elé befurakodó céllá, hanem eszközként tudjuk használni a közjó érdekében. És hogy ne kizsákmányoláson alapuljon (se nem a környezetén, se nem a munkatársakén, se nem a közösség, a társadalom kizsákmányolásán, amelyben működik), hanem az értékteremtés, a hozzáadott érték legyen az alapja. Megvalósítható ez? A KETEG azt tanítja, hogy igen.

Egy történeten keresztül tudnánk bemutatni a legérzékletesebben, hogy mi is a KETEG (KEresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban).

Ezen alfejezet szerzője egy konferencián elkezdett beszélgetni a szervezők közül egy fiatal hölggyel (gyanú szerint nem hívő hölggyel, bár erről nem esett szó), aki a Corvinus Egyetemre járt (kicsit leegyszerűsítve az az egyetem ma Magyarországon, ahol a gazdaságunk elvi alapjait meghatározó közgazdaságtan tanítják a gazdaság leendő alakítóinak). Megkérdezte tőle, hogy találkozott-e a KETEG-gel. 

– Nem, nem… – kicsit elgondolkodott, majd felkiáltott – ja, Laura nővér! Ő volt az első, aki elkezdett beszélni az emberről! Addig mindenki csak a számokról, statisztikákról, profitról beszélt…

Amennyire heuréka-szerű élmény volt a gazdaságban az emberközpontúság megjelenésének már a lehetősége is ennek az ifjú hölgynek, annyira fontos lenne, hogy ezt minél többen felismerjük.

Mert akkor valósággá is válhat.

A KETEG-ről bővebben.

 

Updated on 2023.10.24.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás