3. Közösségi javítóműhelyek

assorted handheld tools in tool rack

Fotó: Barn Images, Unsplash

A közösségi javítóműhely egy olyan hely, melyet közösségileg tartanak fenn, a tagok szabadon behozhatják tárgyaikat megjavításra.

Hasznai és előnyei: Olyan teret (illetve alkalmakat) biztosít, ahová (és amikor) az emberek behozhatják elromlott tárgyakat javításra, ahelyett, hogy kidobnák és újakat vásárolnának. Természetesen ez is elősegíti a fenntarthatóságot azáltal, hogy meghosszabbítja a termékek élettartamát és csökkenti a hulladék mennyiségét. Nem kell új tárgyat venni a hibás helyett, közösségi kapcsolatokat erősít, új készségeket lehet benne elsajátítani, bensőségesebb viszonyba lehet kerülni az anyaggal, egymással stb.

man inside tool shed

Fotó: Clark Young, Unsplash

Megosztott tudás

Fotó: ThMilherou, Unsplash

Egy közösség nem csak a tárgyait tudja tagjai közt megosztani, hanem szaktudását is. Ha adott egy helyiség, amit be tudnak rendezni munkaállomásnak, a szükséges bútorokkal és eszközökkel, a közösség önmaga számára tud javítást végezni és a szerszámait egymással megosztani. Sőt, kézműves módon saját termékeket is létrehozhat. A hulladékképződést azzal is meg tudják akadályozni, ha a felhasználatlan alapanyagok is megosztásra kerülnek.

 

 

A közösségi javítóműhelyek egyben színterei is a közösségi életnek. Ide nem csak egy-egy magányos ember térhet be munkálkodni, hanem közösen végezhetnek el adott munkákat. Illetve közösségi foglalkozásokat, képzéseket is lehet szervezni.

Fotó: geralt, Unsplash

A manapság sok helyzetben felértékelődött műszaki tudást itt át tudják adni egymásnak, aminek rejtett hozadéka is van. Ha vannak közösségeink háza táján nyugdíjas műszaki szakemberek, szerelők, ezermesterek, az ő meghívásuk egy efféle műhely gazdájának komoly segítség lehet a tagoknak, nekik pedig belépési, kapcsolódási pont, valamint tapasztalataik értékteremtő és értelemadó kamatoztatása.

Központi kezdeményezés #

Közösségi javítóműhelyeket nem csak különálló személyek csoportjai alakíthatnak (mint pl. tették azt a budapesti Cyclonomia nevű közösségi kerékpárjavító kezdeményezés tagjai). Ezt akár felvállalhatja például egy település vezetése is. Egy-egy helyiség berendezése mellett nyitott, köztéri javító-állomások kialakítását is megteheti. Elég arra gondolnunk, hogy egyes nagyvárosokban ilyenfajta kerékpárjavító vagy gumifelfújó állomások kaptak helyet.

Érdemes keresni!

A Humusz Szövetség jóvoltából a hazai magán- és közösségi javítóműhelyek, szervízek az interneten összegyűjtve is megkereshetők.

a szerző saját felvétele

 

Updated on 2023.10.24.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Tartalomjegyzék
Megszakítás