8. Milyen közösségi munkákra számíthatunk?

A munkák egy része egy-két havonta kisebb csapatokkal végrehajtható #

  1. Forgatás: a közösségi komposztáláshoz mindenképpen több keret fog kelleni, már a mennyiségek miatt is. A kommunikáció is könnyebb, ha a friss anyagok mindig ugyanabba a rekeszbe kerülnek, hiszen minden változásról a közösség minden tagját értesíteni kell. Ennek érdekében, ha ez a rekesz megtelik, érdemes átpakolni egy másikba. Ekkor a zárt tároló tartalmát is ügyesen elrejtjük az átpakolt anyagba.
  2. Falevelek gyűjtése: ősszel természetesen van bőven, de egész évben szükség lesz rá, hiszen ezzel fedjük el a szagokat, és lazítjuk az érésben lévő komposztot. Gyűjtögethetünk a környéken, hiszen sokan kiteszik zsákokban a faleveleiket, ráadásul ezek is sokszor az égetőbe kerülnek, ha nem lépünk közbe.
  3. Ágdarálás: ez kifejezetten élvezetes közösségi program. Óvatosan, a gyerekek is beszállhatnak.
  4. A kész komposzt rostálása, kiporciózása, faültetésekre szállítása.

 

Fotó: Shane Rounce, Unsplash

 

Érdemes naposokat beosztani #

  1. A komposztkultúra nem velünk született képesség. Előfordulhat, hogy nem odavaló dolgokat szórnak bele: műanyagot, fémet – ezeket mielőbb el kell távolítani, különben egyre többen fogják követni a rossz példát. Ugyanakkor ezeket a szelektálható hulladékokat célszerű aztán összegyűjteni, és eljuttatni az újrafeldolgozóba: mindig legyen erre a célra valamilyen tároló a helyszínen, célszerűen egy nagy nejlonzacskó is elég.
  2. A komposztálható anyagokkal is lehet gondunk: például ha ételmaradékot látunk a tárolón kívül, ezeket jó, ha a helyére tesszük (a papírneműnek talán az is elég, ha kicsit elsüllyesztjük a halomban, így jótékony hatásait ott is kifejtheti). Az ágakat is célszerű kiszedni, és egy közös kupacban gyűjteni, majd közösen ledarálni (érdemes ezt is rendszeresen, mivel az ilyen kupacokba szeretnek beköltözni a rágcsálók.
  3. A locsolásból sosem elég, ekkora mennyiségnél az a legjobb, ha minden résztvevő hoz magával legalább egy kulacsnyit, amivel például kiöblítheti a semmiképpen sem egyszer használatos edényét, amiben a komposztját hozta, majd ráöntheti a kupacra.
  4. Amennyiben a kupacnak kezd szaga lenni, akkor be kell takarni az erre a célra összegyűjtött falevelekkel, esetleg ágaprítékkal.

 

grey and black pen on calendar book

Fotó: Renáta-Adrienn, Unsplash

Intézményi komposztálás #

Szerencsére már van olyan óvoda, iskola, plébánia, ahol nem csupán a kerti zöldhulladékot, hanem a termekben képződő szerves hulladékot is komposztálják. A szelektív hulladékgyűjtők mellé egy fedeles vödröt kell tenni (nejlonzacskó nélkül!), és pár naponta kiüríteni a komposztra. Ami itt nehéz kérdés, és már a szelektív szemeteseknél is probléma, hogy ki lesz az, aki felelősen üríti ezeket az edényeket, illetve ellátja a havi feladatokat. Ehhez is, mint a közösségi komposztáláshoz, kellenek elkötelezett pedagógusok, gyerekek, hívek, és kell, hogy a vezetőség elfogadja ezeknek a lelkes embereknek a munkáját, segítségét.

Ahol nincs lehetőség komposztáló kialakítására, de van olyan lelkes tagja a közösségnek, aki vállalja, hogy befogadja a keletkezett szerves hulladékot a saját komposztálójába, ott is érdemes beállítani egy szemetest a komposztnak.

Fotó: https://pin.it/6iWXV31

 

A bejegyzés a „Szervesanyag körforgás és komposztálás családban és közösségbencikkhez kapcsolódik.

 

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás