2. A hulladékgazdálkodás jelene és lehetséges útjai térségünkben

A hulladékgazdálkodás kulcsfontosságú kérdés, amely hatással van a környezetre s az emberi egészségre egyaránt, s mindannyiunk felelősségét fölveti. Magyarországon csakúgy, mint másutt a hagyományos hulladékkezelési gyakorlatok, mint a nyílt hulladéklerakás és -égetés, környezetszennyezéshez és egészségügyi kockázatokhoz vezettek. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által kijelölt Fenntartható Fejlődési Célokban (SDG: Sustainable Development Goals) összhangban közvetve vagy közvetlenül jelen van a hulladékgazdálkodás témája. A hagyományos hulladékgazdálkodási gyakorlat nem volt megfelelő a növekvő hulladékprobléma kezelésére. A hulladék szelektálását ma sem alkalmazzák széles körben, és korlátozott az újrahasznosítás és a komposztálás alkalmazása is. Ennek eredményeként növekszik a keletkező hulladék mennyisége, ami a természeti erőforrások kimerüléséhez (a nyersanyag keltkezési oldalán) és a környezet (mint elnyelő) leromlásához vezet.

Szerencsére jelenleg is vannak olyan kezdeményezések, amelyek a hulladékgazdálkodás javítását célozzák. Az egyik ilyen kezdeményezés a hulladékok keletkezésénél történő szegregáció megvalósítása, ahol a háztartások és a vállalkozások biológiailag lebomló és biológiailag nem lebomló anyagokra bontják szét hulladékaikat. Erre mindannyian törekedhetünk otthonainkban, ahogy a szelektív gyűjtésre is, ami megkönnyíti a hulladék újrahasznosítását és komposztálását, csökkentve a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Ezen túlmenően a hulladékgazdálkodási létesítmények, például az anyaghasznosítási létesítmények és az egészségügyi hulladéklerakók létrehozása javította a hulladékgazdálkodást régiónk országaiban. Ezek a létesítmények segítik a hulladékok környezetbarát újrahasznosítását és ártalmatlanítását. Végül a komposztálási és újrahasznosítási programok támogatása is hozzájárult a hulladék csökkentéséhez és a környezet védelméhez.

A jelenlegi kezdeményezések ellenére továbbra is szükség van a hulladékgazdálkodás fejlesztésére. Ennek egyik módja a hulladékgazdálkodási politikák és szabályozások megerősítése. Ezzel biztosítható a hulladék környezetbarát kezelése és a szennyezők felelősségre vonása. Ezenkívül a hulladék elkülönítésével és csökkentésével kapcsolatos növekvő lakossági figyelemfelkeltő kampányok ösztönözhetik a háztartásokat és a vállalkozásokat a megfelelő hulladékkezelés gyakorlására.

 

Magyarország előrehaladást ért el a hulladékgazdálkodás terén, amelynek középpontjában a hulladéklerakók visszaszorítása áll. Még mindig vannak azonban olyan kihívások, mint a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás alacsony aránya (ld. ábra). 

Forrás: https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/11/24/mutatjuk-mennyi-hulladek-keletkezik-magyarorszagon

Magánszemélyként vagy kisközösségként kevesebb hulladékot termelhetünk a fogyasztás csökkentésével, azaz a megelőzéssel, mely (a másik ábrán bemutatott hulladékpiramis alapján is) a legfontosabb törekvésünk kell legyen. Ide tartozik használati tárgyaink figyelmes, kíméletes – mondhatjuk, szeretetteljes – használata is. A tárgyak újrahasználatával (újak vásárlása helyett), a szerves hulladék otthoni komposztálásával és a veszélyes hulladékok megfelelő ártalmatlanításával folytatható a sor

hulladekhierarchia_5lepcso_kornyezetvedelem.jpg

A hulladékpiramis egyfajta ábrázolása. Forrás: https://nakfo.mbfsz.gov.hu/hu/node/492

Támogathatjuk a fenntartható hulladékkezelésre irányuló helyi kezdeményezéseket is, például a gyűjtés és újrahasznosítás közösségi alapú megoldásait, s bár ne feledjük, hogy a szelektív gyűjtés és újrahasznosítás (a piramis közepe táján) egyáltalán nem A MEGOLDÁS önmagában, a mégiscsak keletkező (és remélhetőleg egyre kevesebb) hulladék kezelésében alapvető normánk és gyakorlatunk kell legyen. A helyi önkormányzatoknak előtérbe kell helyezniük a fenntartható hulladékgazdálkodást azáltal, hogy továbbfejlesztett gyűjtési rendszerekbe és technológiákba fektetnek be az újrahasznosítás és az energiatakarékosság érdekében, helyi közösségként pedig lobbizhatunk is önkormányzatunknál, hogy növeljük a tisztségviselőkben az ez irányú motivációt. Jó volna, ha hulladékpiramis alján látható lehetőségek (az energianyerési célú hulladékégetés és még inkább a deponálás) fokozatosan mind kevesebb hulladék sorsát jelentenék.  A hulladékgazdálkodási hierarchia követésével és a minden szinten szorgalmazott összefogással tisztább környezetet és egészségesebb közösségeket érhetünk el.

 

Műanyagok szelektív gyűjtésében eligazító lehet ez az összefoglaló ábra a termékeken látható anyagjelzésekről. 

Forrás: https://mentesmindennapok.blog.hu/2019/11/26/szelektiv_hulladekgyujtes_952

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban fontos megismernünk (és lehetőség szerint másokkal is megismertetnünk a körforgásos gazdaság (vagy kék gazdaság) modelljét.

A hulladékok kérdéskörével rokon terület szennyvizeink keletkezése és sorsa. Magánemberekként és közösségekként elsősorban a háztartási (kommunális) szennyvíz keletkezésére és utóéletére van ráhatásunk. Erről, és a témához kapcsolódó alomszékkel kapcsolatban itt olvashatsz.

 

 

 

 

https://recity.hu/

 

 

 

Ajánlott források #

Friss és máris a szemétben: A globális élelmiszerpazarlás – dokumentumfilm az élelmiszerpazarlásról 

Greendex Jövő Idő – A szelektív hulladék útja – rövidfilm egy székesfehérvári hulladékgazdálkodó cégről

Gyetván Csaba: Honnan van a vizünk? Meddig lesz elég?

Hirek360.hu – A hulladék útja – riport egy berettyóújfalui hulladékgazdálkodó cégről

Honnan-hova? A szelektív hulladék útja – egy szegedi hulladékgazdálkodó cég ismeretterjesztő rövidfilmje 

Hulladék Akadémia: Szólt a kakas: ébresztő! – rövid animációs film Magyarország hulladékkibocsátásáról

Hulladékok számokban Az egyes hulladékfajták mennyisége a kezelés módja szerint (2004–) (KSH)

Index Képbehozó – 8 dolog, amit nem mertél megkérdezni a szelektíven gyűjtésről

Kelemen Béla: Vízönellátás családi léptékben 

Szatmárikum Házai – A hulladékok életútja  oktatási rövidfilm a hulladékokról 

Szelektív hulladékgyűjtés – oktatási kisfilm gyerekeknek 

Továbbtanulnál? Érdekelnek a földtudományok? Ezek a képzések hasznosak lehetnek!

Updated on 2023.11.05.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Jopelda Hulladekcsokkentes Gyerekeknek 4

Hulladékcsökkentés gyerekeknek

Gyermekeim hittanóráján kaptam lehetőséget a hulladékcsökkentésről foglalkozást tartani. A foglalkozás bevezetéseként a Laudato Si’ alapgondolatait, ezáltal a teremtésvédelmet ismertettem a lurkókkal, majd és néhány gondolatébresztő kép átvezetett bennünket a mindennapok világába. Közösen megbeszéltük, hogy otthon

Tovább olvasom »
Jopelda Hulladekmentes Elet 1

Hulladékmentes élet

A hulladékmentes élet lehetőségeiről tartottam előadással egybekötött bemutatót általános iskolás, 7. osztályos diákoknak, 45 percben. A program elején bevezetőként kérdésekkel indítottam, melyekről közösen beszélgettünk. A kérdések – melyek láthatóak voltak kivetítve is –  az alábbiak

Tovább olvasom »
Tartalomjegyzék
Megszakítás