7. Közösségi komposztálás tippek és hibalehetőségek

Közösségi komposztálás tippek #

  • A nyitott rekeszeken kívül érdemes egy zárt műanyag komposztálót is beállítani, lehetőleg maradék térkőre, járólapra, esetleg téglára helyezve, hogy ne lehessen alulról sem hozzáférni. Ebbe aztán gyűjthető bármi más is, ami ugyan komposztálható, de nem feltétlenül esztétikus, és el akarjuk rejteni a „kritikus” szemek elől. A zárt tároló tartalma az átpakoláskor belekeverhető a halom közepébe, és itt már semmilyen gondot nem fog okozni. Ez az átmozgatás ugyanis gyakrabban lesz szükséges, mint az otthoni komposzt esetében.
  • A komposzthalom elkezdéséhez gyűjtsetek össze annyi barna és zöld hozzávalót, amennyit csak tudtok! Minél nagyobb a halom, annál jobban tartja a hőt és nedvességet, és annál gyorsabban bomlik le a tartalma. Minél apróbbra vágjátok a növényi részeket, annál gyorsabb lesz a lebomlás és komposztképződés.
  • Körülbelül ugyanannyi barna és zöld hulladékot helyezzetek el rétegenként egy kupacban vagy a komposztládában. Az ételmaradékokat mindig valamelyik másik alapanyaggal fedjétek. Legfelülre mindig barna réteg kerüljön.
  • Jól locsoljátok meg vízzel, hogy egyforma nedves legyen mindenhol; körülbelül annyira, mint egy kicsavart szivacs. A halmot takarjátok le a kiszáradás ellen! Ez lehet egy régi, természetes anyagú szőnyeg, hullámpapír.
  • Lehetőleg esővizet vagy szürkevizet használjunk a komposzthoz, s ne pazaroljuk az ivóvizünket.
  • Vastagabb növényi részek esetében érdemes ágaprítót kölcsönözni. Ha egy közösség minél több tagja komposztál, annál érdemesebb elgondolkodni egy közös ágaprító beszerzésében [Tárgymegosztás].
  • Amennyiben beltéren (virágcserépben, ládában) szeretnénk felhasználni a kész komposztot, érdemes átrostálni. Erre a célra nem szükséges rostát beszerezni, jó egy műanyag zöldégesrekesz, elromlott ventilátor rácsa, vagy bármi hasonló

 

Hibalehetőségek #

Semmi gond, ez egy tanulási folyamat. Senkinek sem megy elsőre, de még sokadjára is lehetnek gubancok. Az a szép benne, hogy minden helyrehozható.

– Kellemetlen szagok keletkeztek? Forgassátok át a halmot, és tegyetek hozzá barna alapanyagokat!

– Száraz a halom? Tegyetek hozzá vizet, zöld alapanyagokat és forgassátok át!

– Muslincák jelentek meg? Túl nedves a közeg. Keverjétek össze az alapanyagokat és tegyetek bele leveleket vagy füvet!

– Füstöl a komposzt! Túlmelegedett, gyerünk gyorsan forgatni és öntözni! Némi földet is érdemes lehet hozzáadni, ha gyorsan újra forrósodik.

person holding laboratory flasks

Fotó: Alex Kondratiev, Unsplash

 

Ez a bejegyzés a „Szervesanyag körforgás és komposztálás családban és közösségben cikkhez kapcsolódik.

Updated on 2023.10.21.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás