4. Szennyvízgazdálkodás és alomszék

Magánemberekként és közösségekként elsősorban a háztartási (kommunális) szennyvíz keletkezésére és utóéletére van ráhatásunk.

A fekete szennyvíz a WC-kből származó, fekáliával, vizelettel szennyezett víz. A szürke víz olyan forrásokból származó szennyvíz, mint a mosogatók, zuhanyzók és mosógépek. A fekete szennyvíz kibocsátásának csökkentése érdekében használhatunk komposztáló WC-t (alomszéket, száraztoalettet), a szürke vizet pedig kezelhetjük akár a hátsó udvarunkban. Az alomszék az emberi hulladékot komposztálható anyagkeverékké alakítja, amelyet később trágyaként használhatunk kertjeinkben, földjeinken,, ami az ökologikus tápanyagkörforgás – legalább részbeni – helyreállításaként kimondottan értékes teremtésédő cselekedet. A szürkevizet háztáji udvarunkban öntözési célokra használva, élő gyökerekkel beszőtt elágazó lefolyórendszeren keresztül (pl. nádágyas szennyvíztisztító) kezelhetjük. Ez nemcsak csökkenti a szennyvíz kibocsátását, hanem értékes tápanyagokkal látja el a növényeket, és segít újra bekapcsolódni a természetes vízkörforgásba. Az iparosodott világban a szürkevíz újrafelhasználásának, valamint az élelmiszertermelés, a higiénia és a víz megfelelő technológiáinak előmozdításával a „szennyvíz” kulturális tévkoncepcióját felválthatjuk egy életteremtő vízkultúra lehetőségével.

A komposztvécé működésével kapcsolatban eligazít ez a leírás és az alábbi plakát is, továbbá érdekes videók a Komposztálás témakörben.

Manapság egyre több ökotudatos fesztivál szerveződik, ahol alomszékeket használnak a résztvevők. Itt látható róla egy szemléletes infografika:

Forrás és ajánló: https://megyesulet.hu/komposztoi/

„A legnagyobb változást úgy érjük el, hogy fogyasztókból termelővé alakulunk akármilyen kis léptékben is a házunk táján, a kiskertünkben. Ha csak 10 százalékunk tesz így, az mindenkinek elég lenne. Ebből adódik azon forradalmárok hiábavalósága, akiknek nincs kertjük, hiszen éppen attól a rendszertől függnek, amelyet támadnak, és akik szavakat és golyókat termelnek, nem élelmet és menedéket.” (Bill Mollison)

Ez a bejegyzés „A hulladékgazdálkodás jelene és lehetséges útjai térségünkben” című főcikkhez tartozik.

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Jopelda Hulladekmentes Elet 1

Hulladékmentes élet

A hulladékmentes élet lehetőségeiről tartottam előadással egybekötött bemutatót általános iskolás, 7. osztályos diákoknak, 45 percben. A program elején bevezetőként kérdésekkel indítottam, melyekről közösen beszélgettünk. A kérdések – melyek láthatóak voltak kivetítve is –  az alábbiak

Tovább olvasom »
Jopelda Hulladekcsokkentes Gyerekeknek 4

Hulladékcsökkentés gyerekeknek

Gyermekeim hittanóráján kaptam lehetőséget a hulladékcsökkentésről foglalkozást tartani. A foglalkozás bevezetéseként a Laudato Si’ alapgondolatait, ezáltal a teremtésvédelmet ismertettem a lurkókkal, majd és néhány gondolatébresztő kép átvezetett bennünket a mindennapok világába. Közösen megbeszéltük, hogy otthon

Tovább olvasom »
Megszakítás