4. Közösségi eseményeken használatos hulladékcsökkentő eszközök

people eating inside of cafeteria during daytime

Fotó: Toa Heftiba, Unsplash

Kerüljük a környezetterhelő eszközök használatát akkor is, ha megszokássá vált, hogy a rendezvényeink “fényét emelik”. A lufik (különösen a héliummal töltött lebegő lufikat), az egyszerhasználatos dekorációs elemek, a papír vagy műanyag konfettik, eldobható evőeszközök, legtöbb esetben hasznavehetetlen reklámajándékok, tűzijáték, fényshow csak néhány azok közül a megoldások közül, amik úgy tűnhet, színvonalassá teszik az eseményeinket, de mind elkerülhető környezeti károkat okozhatnak.

Keressünk és használjunk környezetbarát termékeket, eszközöket (energiatakarékos világítás, újrapapír, öko-írószerek, stb.). Gondoljuk végig jó előre a beszerzéseket, nézzünk utána a szükséges eszközök származásának, előállítási körülményeinek. És ha lehetséges, válasszuk az ökologikusabb alternatívát. Ebben segíthetnek bennünket a termékcímkék, teszt-adatbázisok.

Érdemes közösségként betárazni többször használatos eszközöket (poharak, evőeszközök, tányérok), amelyeket a közösség összes szervezője használhat a különböző programokon. Fontos, hogy tudjon ezek létéről mindenki, aki helyben közösségi eseményért felelős, és hogy ezek az eszközök legyenek hozzáférhetőek széles körben. Ilyeneket akár más közösségekkel együtt is beszerezhetünk, vagy szükség esetén bérelhetünk is.

Éljünk a tárgymegosztás lehetőségeivel. Szerszámok, sátrak, asztalok, terítők ideiglenesen beszerezhetőek a közösség tagjaitól is, de kölcsönözhetőek is. Ezek beszerzését egy-egy alkalom miatt érdemes megfontolni, hiszen lehet, hogy az év jelentős részében csak egy raktárban foglalnak majd helyet. Ugyanakkor akár bevételt is teremthetünk, munkahelyeket is létre hozhatunk, ha a közösségünk társadalmi vállalkozásként bérbe adja másoknak a már beszerzett eszközöket.

Tegyük el, használjuk újra, amit csak lehet. A megmaradt kellékeket gyűjtsük össze, legyenek eltéve, következő alkalommal is legyenek használhatóak. Érdemes nyilvántartást vezetni arról, milyen eszközök, alapanyagok, kellékek állnak rendelkezésre. Hogy a következő események szervezésekor könnyebb legyen csak a szükséges dolgokat beszerezni.

Törekedjünk hulladékmentes programelemek szervezésére – például a kézműves foglalkozások ne termeljenek felesleges, kezelhetetlen hulladékot (apró műanyagok, sok maradék anyag, gyorsan hulladékká váló alkotások), ne kelljen miattuk sok új eszközt, alapanyagot beszerezni. Ismerkedjünk meg a land art szemléletével, szervezzünk több, eszközmentes programot a természetbe.

Szervezzük meg a közmosogatást azokon az eseményeken, ahol étkezés is van. Három fázisú mosogatási lehetőséget kialakíthatunk nagy tálakban, dobozokban, hogy a résztvevők elmoshassák és tisztán vihessék haza a magukkal hozott edényeiket! Itt használjunk ökologikus tisztítószereket és eszközöket (komposztálható cellulóz szivacs, luffa, természetes anyagú mosogatókefe). Készítsünk ezekről ismertető táblákat a mosogató mellé, ezzel is erősítve az ismeretterjesztést és a szemléletformálást.

Közösségi tereinkbe a közös eszközök mosogatásához beszerezhetünk mosogatógépet is a víztakarékosság érdekében, ha a mosogatások gyakorisága és volumene ezt indokolja. De mindig teljesen megtöltve és környezetbarát gépi mosogatószerrel használjuk a gépet. Ha elromlik, törekedjünk a javíttatására, az életciklusa végén gondoskodjunk a megfelelő hulladékkezelésről.

 

További rendezvény-hulladékmentesítési tippeket ITT találsz.

bike on grass field

Fotó: Pop & Zebra, Unsplash

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Kerékpártúra a Jeli Arborétumba

Szoros egységben minden, ami létezik (LS11) – Gróf Ambrózy-Migazzi István kertjében, Jeliben A környékünk egyik népszerű turisztikai helye a Jeli Arborétum. Különösen ilyenkor májusban, rododendronvirágzás idején. A kert meglátogatása önmagában egy természetben végzett séta, rácsodálkozás

Tovább olvasom »
Jopelda Teremtesvedelmi Keresztut A Tisza Tonal 5

Teremtésvédelmi keresztút a Tisza-tónál

Teremtésvédelmi keresztutat jártunk. A tiszafüredi egyházközség tagjaiból, Plébános úrból, és a KÉSZ tagjaiból állt össze a csapatunk. A 2,5 órás séta alatt egyre jobban kibontakozott, hogy akik eljöttek fontosnak tartják a föld megóvását, az ökológiai

Tovább olvasom »
Jopelda Gondolkozz Zoldben

Gondolkozz zöld(b)en!

A tematikus játékot a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium fenntarthatósági témahetén belül szerveztem az 5. és 6. évfolyam számára. A feladat első része a természetben való kikapcsolódásra, a térképen való tájékozódásra irányította a figyelmet. Az

Tovább olvasom »
Jopelda A Level Film Vetitese Csaladi Korben 3

A levél című film vetítése családi körben

A levél című filmet vetítettem le közvetlen családi közösségemben „teszt” jelleggel, kiváncsian várva a résztvevők – nem elkötelezett „zöldek”, de normális világképű, katolikus, környezetük iránt felelős emberek – véleményét, hozzáállását. A program elején bemutattam a

Tovább olvasom »
Megszakítás