6. Élelmiszermentés: bevásárlás

Élelmiszermentés a gyakorlatban #

1.Bevásárlás #

shopping cart filled with items

Fotó: Ananthu Ganesh, Unsplash

Az élelmiszerhulladékok megelőzése már a bevásárláskor elkezdődhet, sőt már a bevásárlás előtt is lehetünk tudatosok, amivel nemcsak hulladékot, de pénzt is spórolhatunk. Nézzük, hogyan: 

  • Mielőtt elindulunk bevásárolni nézzünk körül otthon, lehet, hogy a kamrában, hűtőben/mélyhűtőben lévő alapanyagokból is tudunk még főzni, így megspórolhatunk magunknak egy bevásárlást és olyan alapanyagokat is felhasználunk majd, amik régebb óta állnak a szekrényben. Ha nincs ötletünk, hogy milyen ételt készíthetünk az adott alapanyagokból, csak üssük be őket a Googleba, biztosan találunk egy-egy ínycsiklandozó receptet. 
  • Ha mégis bevásárlásra kerül a sor, érdemes előzetesen menüt tervezni és ehhez igazítani a bevásárlólistánkat, így csak az kerül be a kosarunkba, amire valóban szükségünk lesz. A nyugodt és tudatos bevásárlást azzal is segíthetjük, ha nem vásárolunk éhesen. 
  • Ha van a közelünkben csomagolásmentes bolt, részesítsük előnyben bevásárláskor. Mivel ezekben a boltokban kimérve vásárolhatunk, egy-egy új alapanyagból elég csak a receptnek megfelelő mennyiséget megvásárolni így, ha esetleg mégsem válik be a recept, alapanyag, nem kell kidobnunk egy egész csomagot a termékből.

    assorted seed and powder sack lot

    Fotó: Andrea Leon, Unsplash

  • Válasszuk a „csúnya” zöldségeket-gyümölcsöket! Piacon biztosan találkozhatunk olyan termelővel, aki nem csak a tökéletes terményeket kínálja, érdemes ezeket is megvásárolni, hiszen a beltartalmi értékük nem különbözik hibátlan társaiktól, sőt és ezzel megmentjük őket a kidobástól is! Szupermarketekben sajnos kevésbé jellemző, hogy girbegurba uborkát vagy kétágú répát találunk, ha mégis van ilyen kezdeményezése az üzletnek, támogassuk vásárlásunkkal, ha tehetjük! 
  • Jöhetnek a közeli lejáratú termékek, ha biztosan elfogyasztjuk őket pár napon belül. Ha ilyen termékeket választunk pénzt is spórolunk és a kidobástól is megmenekül a termék. 
  • Nem biztos, hogy az összecsomagolt/nagyobb csomagos a jobb megoldás. Csábító ajánlat lehet a vödrös narancs, az összecsomagolt joghurt vagy a nagyobb kiszerelésű, kedvezőbb áron kínált sajt, ha azonban kisebb a háztartásunk, valószínűleg előbb megromlanak a termékek minthogy elfogyaszthatnánk őket, így azt a pénzt, amit a nagyobb kiszereléssel megspóroltunk aztán „kidobjuk”. 
people standing near patio umbrella surrounded with fruits and vegetable stalls

Fotó: Graphic Node, Unsplash

Updated on 2023.08.09.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás