Mire emlékszel az olvasottakból? #
Ellenőrző kérdések:
- Melyik növénynek ehető a levele az alábbiak közül?
- retek
- cékla
- répa
- mindhárom
- (igaz vagy hamis) Ha együtt tárolom a hagymát és a krumplit, tovább frissek maradnak.
- igaz
- hamis
- A Föld megművelhető területeinek hány százalékát használjuk az elpazarolt élelmiszerekre?
- 50%
- 10-14%
- 28-30%
- 20%
- (igaz vagy hamis) A komposztálás áll az élelmiszerhulladék-piramis tetején.
- igaz
- hamis
- Az élelmiszerpazarlással elpazaroljuk az élelmiszer előállításhoz szükséges…
- vizet
- földterületet
- energiát
- mindegyiket
- Magyarországon évente fejenként ennyi élelmiszer pazarolunk el….
- 65 kg
- 20 kg
- 121 kg
- 33 kg
- (igaz vagy hamis) A minőség megőrzési idő és a felhasználhatósági idő ugyanaz.
- igaz
- hamis
- (igaz vagy hamis) A „csúnya” zöldségek vásárlásával is csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást.
- igaz
- hamis
- Csökkenteni fogom az élelmiszerpazarlásom azzal, hogy….
(Szófelhő: a résztvevők írják be, hogy mit fognak tenni, ezeket jelenítsük meg szófelhővel, így látványosan megoszthatják ötleteiket egymással.)
Hasznos linkek: #
Az Élelmiszer Érték Fórum útmutatója élelmiszer adományozáshoz
COM-POT Agyag beltéri komposztáló
Élelmiszerpazarlással kapcsolatos csapatépítő játék az Élelmiszerbanktól
Ételmentő élelmiszeripari „hulladékból” készült termékek
Felelős Gasztrohős – fenntartható étkezéssel kapcsolatos tippek
Felelős Gasztrohős – Hogyan takarékoskodhatsz az étellel grafika
Hulladék nélkül Facebook-csoport: Csomagolásmentes boltok listája
Humusz Szövetség: Komposztálj! – komposztálási útmutató
Humusz Szövetség: Közösségi komposztálás – hazai helyszínek listája
Hungary Today: Over 300,000 Tonnes of Food Wasted in Hungary Annually, 2020 – angol nyelvű holland tanulmány a magyarországi élelmiszerpazarlásról
Kasza Gyula: Étel a szemétben. Élelmiszer-hulladék és pazarlás Magyarországon, 2019. Másfélfok
Körforrás: Gilisztakomposztáló – útmutató
Kreatív Farmer: Komposztálj beltéren – Bokashi komposztáló láda
Maradék nélkül: ajánlott határidő grafikák
Maradék Nélkül: Ételmaradékok tárolása – Meddig tárolható?
Maradék Nélkül: Termékcsoportonkénti ajánlott felhasználási (fogyaszthatósági) határidő a minőségmeőrzési idő lejártát követően – két grafika
Receptek: #
Dénes Dóra: Táplál, gyógyít, erősít: isteni alaplé, 2016 – alaplé recept
Dénes Dóra: Próbáltad már a pirított borsóhéjat? 8 tipp ételpazarlás ellen, 2019
Dénes Dóra: Kikeleti zöld hummusz – mentsd meg a szárakat, leveleket!, 2021
Fermentor Blog – fermentált receptek
Kocsis Dóra: Zero Waste konyha: helyi, idény, vegetáriánus, 2022. Debrecen. ECHO. – szakácskönyv
Talpalatnyi Történetek – blog hulladékmentes/maradékmentő receptekkel