3. Élelmiszerhulladék – Összefoglaló kérdések

Mire emlékszel az olvasottakból? #

Fotó: AbsolutVision, Pixabay

Ellenőrző kérdések:

  1. Melyik növénynek ehető a levele az alábbiak közül?
    1. retek
    2. cékla
    3. répa
    4. mindhárom
  2. (igaz vagy hamis) Ha együtt tárolom a hagymát és a krumplit, tovább frissek maradnak.
    1. igaz
    2. hamis
  3. A Föld megművelhető területeinek hány százalékát használjuk az elpazarolt élelmiszerekre?
    1. 50%
    2. 10-14%
    3. 28-30%
    4. 20%
  4. (igaz vagy hamis) A komposztálás áll az élelmiszerhulladék-piramis tetején.
    1. igaz
    2. hamis
  5. Az élelmiszerpazarlással elpazaroljuk az élelmiszer előállításhoz szükséges…
    1. vizet
    2. földterületet
    3. energiát
    4. mindegyiket
  6. Magyarországon évente fejenként ennyi élelmiszer pazarolunk el….
    1. 65 kg
    2. 20 kg
    3. 121 kg
    4. 33 kg
  7. (igaz vagy hamis) A minőség megőrzési idő és a felhasználhatósági idő ugyanaz.
    1. igaz
    2. hamis
  8. (igaz vagy hamis) A „csúnya” zöldségek vásárlásával is csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást.
    1. igaz
    2. hamis
  9. Csökkenteni fogom az élelmiszerpazarlásom azzal, hogy….

(Szófelhő: a résztvevők írják be, hogy mit fognak tenni, ezeket jelenítsük meg szófelhővel, így látványosan megoszthatják ötleteiket egymással.)

Hasznos linkek: #

Az Élelmiszer Érték Fórum útmutatója élelmiszer adományozáshoz

COM-POT Agyag beltéri komposztáló 

Enni adok ételdoboz

Élelmiszerhulladék piramis

Élelmiszerpazarlással kapcsolatos csapatépítő játék az Élelmiszerbanktól 

Ételmentő élelmiszeripari „hulladékból” készült termékek

Felelős Gasztrohős – fenntartható étkezéssel kapcsolatos tippek

Felelős Gasztrohős – Hogyan takarékoskodhatsz az étellel grafika 

Hulladék nélkül Facebook-csoport: Csomagolásmentes boltok listája

Humusz Szövetség: Komposztálj! – komposztálási útmutató

Humusz Szövetség: Közösségi komposztálás – hazai helyszínek listája

Hungary Today: Over 300,000 Tonnes of Food Wasted in Hungary Annually, 2020 – angol nyelvű holland tanulmány a magyarországi élelmiszerpazarlásról

Kasza Gyula: Étel a szemétben. Élelmiszer-hulladék és pazarlás Magyarországon, 2019. Másfélfok

Körforrás: Gilisztakomposztáló – útmutató

Kreatív Farmer: Komposztálj beltéren – Bokashi komposztáló láda 

Maradék nélkül: ajánlott határidő grafikák 

Maradék Nélkül: Ételmaradékok tárolása – Meddig tárolható?

Maradék Nélkül: Termékcsoportonkénti ajánlott felhasználási (fogyaszthatósági) határidő a minőségmeőrzési idő lejártát követően – két grafika

Munch maradékmentő applikáció

NÉBIH Maradék nélkül oldal

Receptek: #

green leaf on cookbook

Fotó: S O C I A L . C U T, Unsplash

Dénes Dóra: Táplál, gyógyít, erősít: isteni alaplé, 2016 – alaplé recept

Dénes Dóra: Próbáltad már a pirított borsóhéjat? 8 tipp ételpazarlás ellen, 2019

Dénes Dóra: Kikeleti zöld hummusz – mentsd meg a szárakat, leveleket!, 2021

Fermentor Blog – fermentált receptek

Kocsis Dóra: Zero Waste konyha: helyi, idény, vegetáriánus, 2022. Debrecen. ECHO. – szakácskönyv

Talpalatnyi Történetek – blog hulladékmentes/maradékmentő receptekkel

Updated on 2023.11.01.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás