John Roulac könyve alapján
N = kis nitrogéntartalom
NN = közepes nitrogéntartalom
NNN = magas nitrogéntartalom
C = kis széntartalom
CC = közepes széntartalom
CCC = magas széntartalom
Első recept #
4 rész | száraz levél | CC | barna hulladék |
4 rész | szalma vagy faforgács | CCC | barna hulladék |
1 rész | trágya | NNN | zöld hulladék |
1 rész | kaszálék | NN | zöld hulladék |
1 rész | zöld gyomnövények | N | zöld hulladék |
1 rész | ételmaradékok | NN | zöld hulladék |
Második recept #
6 rész | száraz levelek | CC | barna hulladék |
1 rész | zöld gyomnövények | N | zöld hulladék |
1 rész | frissen nyírt fű | NN | zöld hulladék |
1 rész | konyhai maradékok | NN | zöld hulladék |
Harmadik recept #
12 rész | száraz levelek | CC | barna hulladék |
3 rész | étekmaradékok | NN | zöld hulladék |
3 rész | friss kaszálék | NN | zöld hulladék |
Negyedik recept #
6 rész | száraz levelek | CC | barna hulladék |
3 rész | friss kaszálék | NN | zöld hulladék |
Ötödik recept #
6 rész | száraz kaszálék | C | barna hulladék |
3 rész | friss kaszálék | NN | zöld hulladék |
…és persze saját receptjeitek. Ne felejtsetek el vizet adni a halomhoz!
Nincsen konyha fűszerek nélkül #
A következőkben olyan “fűszereket” sorolunk fel, amelyek tápanyagokkal gazdagítják a halmot. Ezekre a hozzávalókra nincsen feltétlenül szükség, de a folyamat hasznára válhatnak. Használati utasítás: szórjad rá és boronáljad bele a halomba!
Fűszerek
Kerti föld | Mikroorganizmusokban gazdag. Kis adagokat használj, mert nagy mennyiségben lelassítja a folyamatot. |
Komposzt | Ha a korábbi halom 10%-át beleépítied az új halomba, akkor mikro- és makroorganizmusokat juttatsz az újszülöttbe (a félig lebontott alapanyagokat is átültetheted). |
Vizelet | A vizelet kiváló aktivátor, és ingyenes nitrogénforrás. Jóval gazdaságosabb, mint a vér vagy a csont. |
Csontliszt | Megfontolandó, mert fennáll a kergemarhakór terjedésének veszélye. |
Fahamu | Káliumkarbonátban és szénben gazdag. Szenet és kokszot ne használj! |
Kőpor | Ásványokban gazdag; táplálja a mikrobákat. |
A bejegyzés a „Szervesanyag körforgás és komposztálás családban és közösségben” cikkhez kapcsolódik.