1. Hogyan előzzük meg az élelmiszerhulladék keletkezését?

Fotó: Painter06, Pixabay

Mi köze a kidobott kenyeremnek a klímaváltozáshoz? #

cereal and three buns

Fotó: Wesual Click, Unsplash

Döntéseink hatása

Naponta kb. 200 étkezéssel kapcsolatos döntést hozunk1; mit együnk, mit főzzünk vacsorára, mit vegyünk a boltban, és persze sokszor előkerül az is, hogy vajon ez még ehető, vagy már ki kell dobnom? Élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseinkkel egy olyan rendszerre hatunk, amely a Föld édesvíz-készletének 70%-át, az élhető területek felét használja és a globális üvegházhatású gáz – a klímaváltozásért felelős gázok, például metán, széndioxid – kibocsátás több mint negyedéért felelnek.2

A helyes választás

people beside assorted plants on table

Fotó: Kyle Nieber, Unsplash

Környezetvédelmi szempontból nagyon számít tehát, hogy mit eszünk – érdemes minél több helyi, és szezonális alapanyagot, és minél kevesebb hús-, és tejterméket fogyasztani. De az sem számít kevésbé, hogy mit nem eszünk meg, és a nem elfogyasztott, esetleg megromlott étellel, főzés során keletkező zöld hulladékkal mi történik. Az élelmiszerpazarlás a 21. század egyik komoly problémája – hogy mekkora, arról →itt találsz adatokat -, hiszen egyre jobban fogynak a megművelhető földterületek, a rendelkezésre álló vízkészletek, a szemétbe dobott étellel azonban ezeket a szűkös készleteket is elpazaroljuk. Az élelmiszer-pazarlással hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, a talajszennyezéshez, a vízhiányhoz és a biológiai sokféleség csökkenéséhez, fajok kihalásához. A jó hír azonban az, hogy nagyon egyszerű, hétköznapi dolgokkal is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

Mi az élelmiszerhulladék? #

Mielőtt rátérnénk a gyakorlati megoldásokra, érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mit is jelent az élelmiszerpazarlás, mit nevezünk élelmiszerhulladéknak, hiszen amíg nem tudjuk, miről van szó, elég nehéz megelőzni is.
green trees near gray wall

Definíció

Az élelmiszerhulladék fogalmáról mindenkinek egy kicsit más él a fejében, nincsenek ezzel másképp a különböző szakmai szervek sem, több fajta meghatározás ismert, és mindegyik egy kicsit eltér a másiktól.
  • Itt van például az Európai Unió definíciója, mely szerint élelmiszerhulladéknak számít „minden olyan emberi fogyasztásra termelt, tenyésztett, feldolgozott termék/alapanyag vagy annak egy része, ami más kezelési vagy tárolási körülmények között még fogyasztásra alkalmas lett volna.3
  • A NÉBIH szerint pedig „élelmiszer-hulladékként kell kezelni a nem emberi fogyasztásra szánt, illetve az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket”.4

A meghatározás azért is nehéz, mert az élelmezési lánc különböző pontjain keletkezik élelmiszerhulladék, ezt a szerteágazó rendszert pedig kihívás egy rövid meghatározásba foglalni, hiszen

  • mást jelent az élelmiszerhulladék a termelési szakaszban, ahol ez lehet jégkár vagy aszály miatt keletkező hulladék,
  • más a feldolgozási szakaszban és a kereskedelemben, ahol általában a rossz logisztika vagy tárolási körülmények okozzák a veszteséget,
  • és mást jelent a háztartásokban is.

Fotó: Juhele, Pixabay

Az Európai Unióban a legnagyobb pazarlók között tartják számon a háztartásokat is; a keletkezett hulladék 70%-a tőlük (→ Nézz utána itt! ), valamint a kereskedelemből és vendéglátásból származik. Itthon kicsit más ez az arány, nálunk a hulladék 62%-a a termelési és feldolgozási szektorban keletkezik és „csak” a maradék majdnem 40% érkezik a háztartásokból, kereskedelemből. A csak idézőjele nem véletlen, hiszen így is 65 kg élelmiszert dobunk ki évente fejenként. Ez egy átlagos felnőtt ember súlyával egyezik meg, egy 4 tagú családnál pedig már 260 kilogramm kidobott élelmiszerről beszélünk.

Persze a pazarlás elkerülése nem azt jelenti, hogy innentől még a csontot vagy az almacsutkák is meg kell, hogy együk, hogy környezettudatosak lehessünk!

Fotó, Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Elkerülhető / Nem elkerülhető

Fontos megkülönböztetni, hogy az élelmiszerhulladékunk elkerülhető, megelőzhető hulladékokból áll-e, mint például egy szelet kenyér vagy egy elfeledett és megromlott alma, vagy nem elkerülhető megelőzhető hulladékból. Ide tartoznak a csontok, a tojás héja, bár ezeket is lehet még hasznosítani, plusz „életet” adni nekik (erről bővebben → itt olvashatsz), és mik azok, amik ugyan elkerülhetőek megelőzhetőek lettek volna, de valami miatt (ízlés, egyészségügyi probléma, stb.) mégsem fogyasztottuk el.


 

Felhasznált irodalom
  1. Brian Wansink: Evés ész nélkül – Miért eszünk többet, mint hisszük?, 2014. Bp. HVG
    Könyvek.
  2. Hannah Ritchie – Max Roser: Environmental Impact of Food Production, 2020
  3. The state of Food Waste in Hungary, A report by the Agricultural Team of the Embassy
    of the Kingdom of the Netherlands is Budapest, Hungary, 2018
  4. 5-6_Hullad%C3%A9k.pdf/
    9212493f-8b97-4fb2-a3e4-e9f9aa967b1a
green plant on white and purple floral ceramic pot

Fotó: Lenka Dzurendova

Updated on 2023.11.29.
Mennyire tetszett a tartalom?

Kapcsolódó jó példák:

Megszakítás